Снимка: БГНЕС

ЕС и САЩ подготвят санкции за две от дъщерите на президента Владимир Путин, предаде Business Insider, позовавайки се на доклади. По думите на прессекретарят на Белия дом Джен Паски мерките ще засегнат "членове на семейства" на "руските правителствени служители", както и цели като банки и държавни предприятия. Тя обаче не заяви дали семейството на руският президент сред тях. Путин беше санкциониран от САЩ скоро след нахлуването на Русия в Украйна.

Още по темата

ЕС обмисля санкции срещу дъщерите на Путин, пише Insider, позовавайки се на The Wall Street Journal. Тези мерки тепърва ще бъдат одобрени от страните-членки на ЕС, пише изданието, цитирано от money.bg.

Путин има две дъщери от бившата си съпруга Людмила Александровна Путина, но рядко говори за тях. Това са Катерина Тихоновна, която е гимнастичка, и Мария Воронцова, която работи в областта на медицината.

Не ясно дали Путин има други деца и малко от съобщените подробности от живота им са официално потвърдени. През 2015 г. говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече слуховете, че Путин има още едно дете от Алина Кабаева, която е позната като любовницата му, съобщи Forbes Russia.

Не е ясно и дали Тихоновна и Воронцова имат активи извън Русия. Тихонова беше омъжена за милиардера Кирил Шамалов, син на близък приятел на президента. Активите на двойката се изчисляват на 2 милиарда долара, писа Reuters през 2015 г. Те се разделиха през 2018 г., съобщи Bloomberg.

Воронцова е съсобственик на руска частна инвестиционна компания в здравеопазването. Тя напусна дома си в Холандия през 2014 г. след свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines, при който загинаха няколко холандски жители и дълго време се подозира, че е дело на Кремъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase