Снимка: БГНЕС


Символът Z се превърна в знак на подкрепа за войната на Русия в Украйна. Той е изписан по руските танкове, но напоследък все по-често се вижда и в Германия. Някои провинции вече го забраниха и ще наказват нарушителите, предава "Дойче Веле".

Първоначално знакът Z се виждаше само по руската военна техника и по униформите на руските войници, но постепенно последната буква от латинската азбука се превърна в израз на подкрепата за руската агресия в Украйна. Напоследък този символ все по-често се появява и в Германия, някои от федералните провинции като Бавария, Долна Саксония и Берлин вече забраняват използването му.

Още по темата


От руските танкове до германските улици

Символът Z вече десетки пъти е бил забелязван в Германия в знак на подкрепа за агресията на Русия. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия са докладвани над 20 случая на нарисуван по стени и по автомобили символ Z.

Както изтъква вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус - Z символизира противоречащите на международното право действия на руската армия. "За мен е абсолютно неразбираемо как този знак може да бъде използван и при нас в израз на одобрение за тези престъпления."

Разпознаваемото Z вече е било виждано и на публични демонстрации, какъвто е случаят от град Хале. Там буквата била издигната от протестиращи, които по информация на местните власти симпатизират на крайнодесни екстремисти. Обвинение е повдигнато и на семейство от Долна Саксония, залепило голям знак Z на личния си автомобил.

В Бремен местна организация за подпомагане на украинските бежанци е получила заплаха - плик с неизвестна субстанция (впоследствие се оказала безобидна), придружен от писмо с проруско съдържание, брандирано със символа Z. Във Вюрцбюрг пък неизвестен извършител надраскал стените на местна църква с големи букви Z. Местните власти вече разследват инцидента.

"Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия"

Министърът по бежанските въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоаким Стамп е категоричен: "Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия". Използването на Z ще се разглежда като нарушение на параграф 140 от германския Наказателен кодекс, където се казва, че всяко публично демонстриране на одобрение за агресивни войни е наказуемо.

На практика това означава, че ако някой носи колие с буквата Z, защото това е първата буква от името на баба му, това разбира се няма да е наказуемо. Но ако носи плакат с голям бял знак Z, придружен от руското знаме - вече ще има проблем с властите. Причината е, че във втория случай може с висок процент вероятност да се твърди, че този плакат би могъл да се възприеме като израз на одобрение за войната, обяснява юристът Улрих Щайн пред правното списание "Legal Tribune Online".

В Латвия глобяват с 350 евро за Z

Ситуацията със символа Z обаче все пак е деликатна и по отношение на обвиненията ще се решава индивидуално. Дори да се стигне до съд, присъдата ще зависи от редица фактори. Много важно е например намерението. Според Щайн, за да бъде осъден някой за използването на символа Z, той трябва да е пределно наясно с това, че войната, на която Z се превърна в емблема, нарушава международни закони, целейки да накърни суверенитета на Украйна. Но ако обвиняемият например убедено вярва в руската пропаганда и е на мнение, че в Украйна руските войски освобождават руското малцинство и го спасяват от геноцид, той не би могъл да бъде осъден за преднамерено демонстриране на одобрение за нарушаване на международните закони.

Освен в споменатите няколко германски провинции, забрана за използването на символа Z на публични места бе наложена в Латвия, където е забранена и буквата V, с която също се маркира част от руската военна техника. Всеки, който издига Z в Латвия, го грози глоба от 350 евро. В Литва тече парламентарен дебат за забраната на символа, но решение засега няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase