Снимка: БГНЕС

Руската полицията е задържала най-малко 176 души по време на съботните демонстрации в 14 града в Русия. Това съобщи неправителствена организация OVD-Info, която наблюдава арестите по време на протести.

Журналист на АФП в Москва стана свидетел на задържането на над 20 души при обилен снеговалеж в столичен парк близо до Кремъл. Полицията арестува хора, седнали на пейки в парка или просто стоящи наоколо, без да обяснява причините за задържането, каза репортерът. Една от задържаните жени държеше букет бели лалета, а друга няколко пъти възкликна "Не на войната в Украйна!", докато я отвеждаха.

За събота бе обявена национална седяща акция срещу войната в Украйна, идеята бе разгласена в социалните медии от активисти в около 30 руски града. Организаторите заявиха в изявление, че искат да протестират срещу "срива на (руската) икономика", срещу президента Владимир Путин и да поискат свобода за затворения кремълски критик Алексей Навални. "Русия заслужава мир, демокрация и просперитет", казаха те.

Във втория руски град Санкт Петербург АФП видя множество арести в близост до законодателното събрание на града, където се събраха около 40 души, въпреки че не беше ясно колко са реално протестиращите. „Никой няма да дойде, всички активисти бяха задържани на предишни протести“, каза 30-годишният Сергей Горелов, който каза, че е дошъл да „разгледа и да покаже подкрепа, ако е необходимо“.

"Просто дойдох да стоя наоколо, за да изразя по някакъв начин протеста си към всичко, което се случва. Страшно е да протестираш активно", каза 50-годишната Галина Седова пред АФП.

Протестиращите рискуват глоби и евентуално затвор, излизайки на улицата. OVD-Info съобщава, че над 15 000 души са били задържани досега на митингите в цялата страна срещу руските военни действия в Украйна, които започнаха на 24 февруари./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase