Снимка: БГНЕС

Ще се стигне ли до недостиг на храна в България заради конфликта в Украйна, коментира пред БНР Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в парламента. По думите му докато стоят зелените коридори, които създаде Европейската комисия през 2020 г. това няма да се случи и продоволствена криза няма да има.

Според него в началото на COVID кризата, когато всичко бе блокирано, сме били в много по-опасна ситуация, отколкото сме в момента.

Още по темата

Изкупуването на зърно още не е започнало, уточни Пламен Абровски.

"Имаме нужда от такъв стратегически резерв от зърно. Много отдавна започнаха процесите с недостига на храна на ниво планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме дори излишъци. Ако вземете една Африка, там има страхотен глад."

При прекъсване на доставките на зърно от Украйна, могат да стартират миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия, допълни той.

"Да купуваш за една година напред е малко в повече, но такъв резерв, такъв буфер – сериозен, би бил добър, защото в момента зърното по нищо не се различава от конвертируема валута. Държави като Египет в момента разменят товар зърно срещу товар тор."

Абровски посочи Стратегическия план за земеделието като един от пунктовете от коалиционното споразумение, който вече се реализира. Законодателството по него вече трябва да започне. По думите му, се подготвя цялостна законодателна поземлена реформа.

Той изрази мнение, че Народното събрание в последните 12 години е било "завряно в 12-а глуха". "Какво се е случвало до настоящия момент – Народното събрание само и единствено дава основания за наредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е така, утре е така. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци - каква сигурност имат те, че правилата ще продължат да съществуват?", попита Абровски.

 

Коментари Напиши коментар

25

Бучо

преди 9 месеца

Едно време дето му викаха ,,виденова зима'' ,хората Март месец викаха..,,един път да се хванем за зеленото,и годината е избутана''.Помните ли? Май сега се задават пак подобни времена.По-младите не помнят,но си беше като по време на война тогава.Не че няма и по-лошо.

24

Анонимен

преди 9 месеца

Колкото повече има, толкова по-лошо. Ние сме на обратно. Факт: на Нинова слънчогледа и олиото. Вчера получих инфо за цената олиото на Острова, който е виждал слънчоглед на картина в съседна държава. Литър олио под 3 лв. преведено паунд-лев. А у нас на търгашкия супер 6.99. Ха сега сметни и разликата в стандарта на живот и тогава плямпай. Чак такива балами няма.

23

Ахмак

преди 9 месеца

До ПенсионерНали ви даваха добавки и бонуси като се ваксинирахте ти що спа!Хората и евтино олио пуснаха що не се реди!Чекай чекай малко ся рапара дупетат да те оправи!