Снимка: архив, БГНЕС

Тази година преобладаващото мнозинство от руснаците (92 процента) са решили временно да се откажат от големи разходи, като например закупуване на апартамент или автомобил, съобщи ТАСС.

Пътуванията, ресторантите, различни уреди и доставката на храна са първите неща, от които руснаците са готови да се откажат, за да спестят пари, сочат резултатите от проучване, проведено от MAXIMUM Education и застрахователната компания "Росгосстрах".

"Почти всички анкетирани (92 процента) решиха временно да отложат планирани големи разходи, като например покупка на автомобил и недвижим имот. 70 процента от анкетираните са започнали да преразглеждат домакинските си разходи в посока на спестяване. От руснаците, които са решили да оптимизират разходите си за живот през 2022 г., относително мнозинство (18 на сто) планират да намалят разходите си за пътувания, като ги пренасочат към вътрешния туризъм, а 18 на сто възнамеряват да ходят по-рядко на кафенета и ресторанти", показват резултатите от проучването.

По същия начин 17 процента от анкетираните ще преразгледат разходите си за домакински уреди и/или други такива, 16 на сто ще поръчват по-рядко готова храна, 14 на сто ще намалят разходите си за дрехи и аксесоари, 7 процента ще се въздържат от закупуване на абонамент за фитнес зала или ще намалят разходите си за спортни клубове, 6,5 процента  ще намалят разходите си за допълнително образование, а 3 процента ще преразгледат разходите си за храна. Около 0,5 процента  са избрали отговора "друго" (разходи за лекарства, строителство/ремонт, поддръжка на автомобили).

Посочва се, че само един от всеки петима харчи както обикновено и не възнамерява да преразгледа разходите си за домакинството, а 9 процента изобщо не са мислили за това. Сред анкетираните, които имат спестявания (67 процента от всички анкетирани), повече от половината (54 процента) все още не са прибегнали до използването им за покриване на ежедневни разходи. 40 процента са използвали част от спестяванията си.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase