Снимка: Bloomberg.com

След като Западът наложи санкции на Русия за нахлуването ѝ в Украйна, Binance, най-голямата криптовалутна борса в света по обем на търговията, заяви, че закрива около 80 сметки седмично поради връзки на клиенти с лица, към които са насочени санкциите, пише Financial Times.

Още по темата

Криптовалутната индустрия засилва защитата на решението си да продължи да предоставя услуги на клиенти в Русия, въпреки че много западни компании - включително банки - прекъснаха връзките си със страната.

Американските и европейските власти призоваха за допълнителен контрол на борсите за криптовалути, за да не бъдат използвани за заобикаляне на западните санкции. Деноминираната в рубли търговия на борсите за криптовалути нарасна рязко, за да достигне своя връх от над 70 млн. долара на ден след нахлуването на Русия, въпреки че оттогава е спаднала обратно под 10 млн. долара, според платформата за блокчейн данни Chainalysis.

Повече от 400 групи предоставят възможност на руските клиенти търговия с криптовалути в рубли, като повечето от тях не са регулирани и позволяват анонимен достъп, твърди Elliptic, базирана в Лондон компания за блокчейн анализи. Фирмата е идентифицирала "няколкостотин хиляди криптоадреса, свързани с базирани в Русия санкционирани участници", както и свързва 15 млн. криптоадреса с по-широка престъпна дейност "с връзка в Русия".

Криптоплатформите и борсите твърдят, че техните системи всъщност правят по-трудно избягването на санкции или изпирането на пари в сравнение с традиционната банкова система, като изтъкват, че блокчейн е неизтриваем запис, който позволява проследяването на трансакциите до индивидуалните адреси на портфейлите.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase