Снимка: БГНЕС

Миналата сряда, рано сутринта, частен самолет Hawker 800XP излита от летище Ататюрк в Истанбул, насочвайки се на изток над Черно море и навлизайки в руското въздушно пространство над Сочи. Скоро след това, близо до град Минерални Води, той изключва своя тракер за полети.

Същата вечер същият самолет излита от летище Внуково, Москва, и се връща в Истанбул. На борда е Роман Абрамович, олигархът и бивш собственик на ФК Челси, който действа като неофициален пратеник на президента Путин в преговорите с Украйна.

В Москва Абрамович се срещнал с Путин, като му представил ръкописна бележка от президента Зеленски, очертаваща условията, с които Украйна ще обмисли да се съгласи, за да сложи край на продължилата месец война. Първоначалният отговор на Путин е недвусмислен: "Кажи му, че ще ги разбия".

Обратно в Истанбул Абрамович се срещнал с Рустем Умеров, кримски татарин и член на украинския парламент, за да обсъди срещата с Путин. The Times научава, че Умеров, бивш бизнесмен, който говори и турски, и руски, е представител на Киев в преговорите. Мъжете провели серия от срещи в петзвездни хотели в Истанбул, координирани от Ибрахим Калин, говорител на президента Ердоган.

Въпреки отговора на Путин на нотата на Зеленски, според съобщенията се постига напредък в преговорите, предлагайки надежда за нестабилно мирно споразумение в Украйна и голяма дипломатическа победа за Турция.

Преговорите лице в лице между украински и руски представители трябва да се възобновят там тази седмица. Миналия уикенд Калин каза пред вестник "Хюриет", че страните са "близо до споразумение" по ключови въпроси, включително гаранция, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, демилитаризация и защитен статут на руския език. Спорната точка е съдбата на Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и региона на Източна Украйна, известен като Донбас.

50-годишният Калин, една от най-влиятелните и опитни външнополитически фигури в турското правителство, участва във формулирането на предложение Крим и Донбас да бъдат държани от Москва под дългосрочен наем, подобно на британския контрол над Хонконг от 1898 до 1997 г., като бъдещето им е решено на по-късна дата. Преди революцията си през 2014 г. Украйна беше отдала под наем на Русия черноморската военноморска база в Севастопол.

Путин обмисля предложението, но гневът му от Украйна и военните неуспехи на Русия и личната ярост към Зеленски, която се прояви по време на последната му среща с Абрамович, вероятно ще го превърнат в неточен партньор във всяка сделка.

Заедно 55-годишният Абрамович и 39-годишният Умеров също са посетили Киев, където олигархът се е срещнал със Зеленски. Абрамович е пътувал с частни самолети, които са преминали през полската столица Варшава. Тъй като собственият му частен самолет е под санкциите на ЕС, той лети със самолет, регистриран на турска компания.

Абрамович, който е натрупал своето състояние от около 5,5 милиарда британски лири в следсъветския приватизационен прилив и е бил губернатор на далекоизточната провинция Чукотка от 2000 до 2008 г., в началото на президентството на Путин, първоначално изглежда е бил мотивиран от личен интерес.

Руските олигарси заемат несигурна позиция, ясно осъзнавайки, че тяхното богатство и свобода зависят от прищявката на Путин. Повече от двадесет са в момента в Турция, където гражданството може да бъде закупено с покупка на имот за 250 000 долара.

Абрамович е акостирал двете си яхти в Бодрум, където ги срещнаха украински протестиращи. Докато той е санкциониран от Великобритания и Европейския съюз, Турция не е наложила никакви собствени мерки. Но след като е свидетел на последиците от войната в Киев, той наистина е решен да помогне за прекратяването на конфликта, който отне десетки хиляди животи и опустоши украинските градове, казаха източниците. Майката на Абрамович Ирина е родена в Украйна, а дъщеря му София открито се противопоставя на руската инвазия.

Задкулисните преговори между Абрамович и Умеров вървят успоредно с друга среща на върха, организирана от Турция, много рекламирана среща между Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, руски и украински външни министри, в Анталия на 10 март, наблюдавана от Мевлют Чавушоглу, турският външен министър . На тази среща обаче не беше постигнат напредък и изглежда, че опитите на Турция да действа като посредник в конфликта са се провалили. Турция, която е член на НАТО, въпреки това има силни връзки с Русия, съсредоточени върху личните отношения на Ердоган с Путин. Те се сближиха през последните пет години, тъй като отношенията на Ердоган със западните съюзници бяха засегнати от спорове.

През 2017 г. Турция закупи руската система за противоракетна отбрана С-400, за съжаление на САЩ, а през 2020 г. беше пуснат нов газопровод между двете страни. И все пак Турция и Русия също подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия, Либия и Кавказ и са исторически съперници в Черноморския регион. Путин преди това нанесе огромен удар върху турската икономика чрез ембарго върху вноса на селскостопански продукти и чартърни полети до турски ваканционни дестинации, оставяйки Турция в несигурно положение и колеблива да предприеме допълнителни мерки срещу Москва.

В Украйна Турция подкрепя Киев и предостави дронове Bayraktar на украинските въоръжени сили, въпреки че не желае да предостави повече оръжия. Основният интерес на Анкара в Украйна са кримските татари, които споделят езикови и културни връзки с Турция, както и силни връзки с турската държава. Татарите бяха сред най-отявлените противници на анексирането на полуострова от Путин през 2014 г. Оттогава десетки бяха задържани при обиски на ФСБ в Крим. Москва ги обвинява във връзки със забранени ислямистки групировки, въпреки че повечето изглежда са били атакувани заради противопоставянето им на Путин.

Конфликтът предложи на Ердоган възможност да изгради мостове със САЩ и ЕС и го постави на видно дипломатическо място след години на изолация. Въпреки това той не проведе индивидуални разговори с президента Байдън на срещата на върха на НАТО миналата седмица, както беше предложено. САЩ също се въздържаха от санкционирането на Абрамович досега, вероятно заради ролята му в преговорите. Wall Street Journal съобщи, че Зеленски е помолил Байдън да отложи налагането на списък с вече подготвени санкции срещу Абрамович. The Times се обърна към офисите на Абрамович, Умеров и Калин за коментар, но никой не отговори снощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase