Снимка: архив, БГНЕС

Глупаво е да се смята, че санкциите на Запада срещу руския бизнес ще променят курса на руските власти, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в интервю за РИА Новости.

Санкциите само ще сплотят руското общество и няма да доведат до недоволство на народните маси срещу властите, каза Медведев, който понастоящем е заместник-председател на руския Съвет по национална сигурност.

Още по темата
Със своите ограничения Западът се опитва да настрои руснаците срещу властите, но напротив, случва се консолидация и в това е слабото място на тези „глупави санкции“, заяви Медведев.

„По същество с тези свои санкции западният свят се опитва да повлияе на гражданите на нашата страна, тях да ги заболи. И естествено да се постарае да ги настрои против курса на държавното ръководство, против курса на президента, разчитайки, че в крайна сметка това ще се излее в някакви неприятности за властта, че това ще създаде някакви проблеми за властта“, посочи руският висш политик.

Западът не разбира как неговият натиск влияе на хората, подчерта той. „На мен ми се струва, че хората, които генерират тези решения, абсолютно не разбират нашата менталност, те не разбират светоусещането на руския човек в широкия смисъл на думата. Те не разбират мотивите, че когато се осъществява такъв натиск – а този натиск не е върху едрите предприемачи, не е върху едрия бизнес, това е натиск върху всички и върху всеки – се случва консолидация на обществото“, смята Медведев.

По думите му Западът се опитва да влияе не просто на предприемачите, а на икономическите отрасли, които стоят зад този едър бизнес – а това са стотици хиляди, милиони руснаци.

„Дори онзи, който в някаква ситуация е бил обиден и е смятал, че му отделят малко внимание или се приемат някакви неправилни решения, в тази ситуация той казва: „Да, вероятно някъде са сбъркали. Но като цяло в тази ситуация аз ще защитавам държавата. Аз ще бъда проводник на държавния курс“, отбеляза Медведев.

Слабото място на ограничителните мерки по негово мнение е техният обратен ефект.

Медведев нарече „глупави“ опитите на Запада да повлияе на руската власт. „Струва ми се, че те изобщо не могат да разберат, както не можеха да разберат и преди 70 години, и преди 100 години, и в периода на различните въоръжени кампании, които са се провеждали включително и срещу нашата страна: че ограничения от подобен род, лишения – те само сплотяват хората, консолидират хората, а не ги разделят. И в това е голяма им грешка, в това е слабото място на тези глупави санкции“, заключи Медведев.

След като на 24 февруари Русия нападна Украйна, западните страни обявиха мащабни санкции срещу Москва, на първо място в банковия сектор и доставките на високотехнологична продукция. От Кремъл нарекоха тези санкции икономическа война, каквото досега не е имало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase