Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци вече влияят на пазара за наемане на недвижими имоти във Варна, каза пред БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Още по темата
Според него, не е изключено те да допринесат и за допълнителното раздвижване на покупко-продажбите. Ганев допълни, че тези, които искат да наемат жилище, обикновено търсят луксозни имоти, оборудвани с всичко необходимо. Проблемът е, че пристигналите у нас не винаги остават за дълго, което пък кара наемодателите да проявяват предпазливост, предава БГНЕС.

Миналата 2021 година беше може би най-силната за последните 12-13 години като сделки с имоти, допълни Ганев. Според него Варна е сред градовете, където има най-голям ръст на сключените сделки.

Той посочи, че реализираните покупко-продажби са били 15 600, като около 30 на сто са реализирани с някакво кредитиране. Ръстът на сделките е с 25 процента в сравнение с предходната 2020 г. Започнатото ново строителство в крайморския град през 2021 г. е 380 000 квадратни метра на база разгърната застроена площ.

Заради инфлацията мнозина търсят възможности да защитят своите спестявания чрез придобиване на различни активи, обясни Ганев.

Според него това е една от основните причини хората да се насочват към купуване на недвижими имоти. Този фактор – инфлацията,  дава основание да се очаква, че и тази година също ще бъде силна откъм реализация на покупко-продажби, въпреки всички други негативни макроикономически и политически тенденции, бе позицията на експерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase