Снимка: БГНЕС

Пореден ден от военния конфликт в Украйна. Според ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, е било необходимо да се включат повече теми в двустранния диалог между министъра на отбраната на САЩ и премиера.

Ген. Запрянов обясни пред БНТ, че посещението на Лойд Остин у нас е знак, че САЩ държат на двустранното стратегическо партньорство и са готови да го развиват в посоката, в която обаче ние желаем.

Още по темата
Жестът на изпращане на рота "Страйкър" е знак на доверие към българската страна и желание на задълбочаване на това сътрудничество. В американската традиция, подчиняването на американски войски на друг командир не е много често, допълни ген. Запрянов.

Той обясни, че сред темите на двустранната среща би могло да бъдат още изтребителите Ф-16 за армията, нуждата на Българи от нови радари, както и фондът на САЩ за международно военно подпомагане.

Батальонната бойна група е оперативно подчинена директно на стратегическия командващ в НАТО, тя ще изпълнява оперативни задачи по решение на командването на НАТО, обясни ген. Запрянов.

НАТО се готви да усили Източния фланг до степен да обезкуражи Русия да води война извън Украйна. Този контингент от сили, който се разполага в Балтийските страни, Полша, Румъния и България е политическа демонстрация и решимост. Не си представяйте, че НАТО само с тази батальонна група ще брани България - ако се наложи, тук ще дойдат всички допълнителни компоненти, подчерта ген. Запрянов.

Той коментира и темата за предоставяне на противовъздушната система С-300 като военна помощ за Украйна.

Предоставянето на системата не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова, и ще си вършите работа. Системата С-300 е включена във въздушната отбрана на страната. Ако ни бъдат предоставени нови средства, ще трябва много време те да бъдат усвоени от българските екипажи и да носят това дежурство, което изнасят със С-300, обясни генералът.

Ако ние имаме достатъчно дивизиони от С-300, тогава изкарвайки, подарявайки на Украйна да помогнем, без това да повиши риска за нашата охрана - тогава да, но при условие, че ние изкарвайки С-300, няма с какво да я заменим, някой трябва да поеме риска, че България ще остане без ПВО охрана за дълъг период от време, допълни той.

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Всички страни предоставят отбранителни оръжия на Украйна. Нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Тоест, украинската страна не може да атакува Русия, да наруши нейния суверенитет, обясни ген. Запрянов. Отбранителното оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити, допълни той.

Има междудържавен договор за тези ракетни системи, има клауза, която казва, че страната получател на оръжието не може да го реекспортира за трета страна. Иначе ще имаме нарушение на междудържавен договор, обясни ген. Запрянов.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 10 месеца

И украинците се хвалеха, че американците ги подкрепят, сега вижте какво стана...

28

Какво следва

преди 10 месеца

Поприказвали си, няма лошо. Важното е да не разрешаваме трайно разполагане на чужди войски и на стратегически нападателни оръжия на наша територия. Американците от никъде не са си тръгвали доброволно.

27

гостенка

преди 10 месеца

Просто Киро, как пък един път не си закопча ризата под вратовръзката???? Няма ли кой да му каже на този да прояви малко уважение, от км се вижда, непочтително и грозно, неуважително, измекярско като него....