Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Осем години след като руските войски превзеха южния регион на Украйна Крим, Русия отпразнува годишнината с тълпи, развяващи знамена на московския стадион Лужники, както и специални уроци в училищата.

Президентът Владимир Путин се появи специално пред тълпата и изнесе реч.

Държавните служители казаха, че им е казано да участват. В училищата учителите проведоха уроци по повод "Кримската пролет". Руската армия използва своите бази в Крим, за да превземе градове по южното крайбрежие на Украйна.

Путин редовно използва годишнината, за да подчертае любовта си към родината.

Властите твърдят, че над 200 000 души са се събрали на стадиона, въпреки че цифрите не могат да бъдат проверени.

"Знаем какво трябва да направим по-нататък... определено ще изпълним всички планове, които сме направили", заяви Владимир Путин пред тълпата. Но обръщението му по държавната телевизия изведнъж бе прекъснато от певеца Олег Газманов, който изрече думите "Напред, Русия". Кремъл по-късно нарече това технически проблем.

Путин беше прекъснат по средата на изречението, докато казваше: "Случи се така, че началото на операцията съвпадна по случайност с рождения ден на един от нашите изключителни военни...".

Имало е повреда в сървър, заяви Песков пред агенция Интерфакс. Малко по-късно речта беше показана с пълния текст по телевизионния канал "Россия 24". Не е известно как е възникнала предполагаемата повреда.

Държавната телевизия предаваше на живо от стадион "Лужники", на който присъстваха десетки хиляди зрители, много от които развяваха руски знамена с буквата Z, символизираща "специалната военна операция". Хората скандираха: "За Русия. За победа." Над сцената, на която говори Путин, беше написано: "За свят без нацизъм".

Кметът на Москва Сергей Собянин също се обърна към гостите на събитието заедно с водещата от държавната телевизия, журналистката Маргарита Симонян и говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Пред BBC част от присъстващите заявиха, че са работници в публичния сектор и че са били притискани да присъстват от техните работодатели.

Един човек, който работи в московското метро, твърди, че той и други служители са били принудени да присъстват на митинга. "Ще бъда тук за известно време и след това ще си тръгна... Мисля, че повечето хора тук не подкрепят войната. Аз не я подкрепям", казва той.

Много хора не искат да бъдат заснети или да отговарят на въпроси.

Студентите казват, че им е дадена възможност за почивен ден от лекциите, ако присъстват на "концерт". Някои от тях дори не знаят, че събитието е посветено отчасти на подкрепа на войната в Украйна.

Без съмнение са присъствали и хора, които искрено подкрепят президента Путин и "специалната военна операция в Украйна", както Кремъл предпочита да я нарича.

В началото на март започнаха специални уроци за войната, озаглавени "Моята страна", за ученици от последните шест години на училище. На учениците беше пуснат видеоклип на Путин от 21 февруари, в който той описва подробно своето виждане за историята на Украйна, съобщава BBC Russian.

По-рано тази седмица се появиха снимки на деца, които се подреждат, за да образуват буквата Z, символ, изрисуван върху руски военни превозни средства, нахлули в Украйна.

След това министерството на образованието изпрати планове за уроци, специално насочени към 18 март, датата, на която Русия анексира Крим след международно дискредитиран референдум.

Според бележка, изпратена до училищата от министерството на образованието, уроците за деца от 6-8 години (12-15-годишни) трябва да се съсредоточат върху "героите на нашето време... за да помогнат за формиране на стабилно и основателно разбиране на чувството на патриотизма".

Учениците трябваше да бъдат помолени да седнат в кръг, за да чуят обяснение как идеите за "дълг, достойнство и патриотизъм са неразривно свързани с понятията за подвизи и героизъм". След това учителите показваха видео, за да покажат, че хората с военни роли са по-склонни да станат герои от всеки друг.

Отделно видео беше изпратено до училищата, предоставящо руската версия за събитията около анексирането на Крим.

В него  двама униформени тийнейджъри от Крим са попитани дали знаят какво се е случило на 18 март 2014 г. Единият казва, че за него, като жител на Севастопол в Крим, това е ден на празник, когато се навършва "Кримската пролет" .

Друга тийнейджърка, Анна, е попитана защо събитията са известни като пролет: "Пролетта е началото на новия живот. Това е обновление, топлина, слънце. И, разбира се, уютен дом."

Един учител в Московска област казва, че си взема почивния ден от отвращение.

"Не обичам историята да се използва за пропаганда. Мисля, че това е опасно, защото тук има много деца, които имат роднини в Украйна. Това може да провокира конфликти между децата", казва учителката, която предпочита да остане анонимна.

Повечето й колеги обаче казват, че са за уроците. "Дори тези с роднини под бомбите одобряват. Те казват, че нацистите е трябвало да бъдат изгонени отдавна", казва учителката, визирайки фалшивата характеристика на Русия за ръководството на Украйна.

Редица учители се оплакват от уроците по "Моята страна". Една учителка от Волгоград, наречена Светлана, казва, че за някои от децата войната е нещо като приключение. "Обясних, че няма нищо добро във войната", каза тя пред BBC Russian.

Коментари Напиши коментар

178

Митака

преди 1 година

Толкова спокоен и сигурен се чувства Путл*eр, че дори в стадион само със статисти и платена публика пак носи бренежилетка под якето за 12.000 евро.

177

Жалко

преди 1 година

До ТатулМного съжалявам за теб пич! Жалко че не си се уредил с билет за стадиона, да видиш наживо кумира си! Но не се кахъри, те българи без това не допускат ...

176

Като две капки

преди 1 година

Приликата съвсем не е случайна! Разликата е само към 80 години, иначе героите са почти същите! Хитлер или Путин, само имената и държавите са различни. Ааа, забравих, и символите, сега използват не пречупен кръст а Z! Който може да мисли, сам си прави изводите...