Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна е трагедия и трябва да бъде спряна или ще настъпи глобална продоволствена криза, предупреди руският "крал на въглищата и изкуствените торове" Андрей Мелниченко в комюнике, изпратено до Ройтерс.

Това ще доведе до продоволствената инфлация в Европа и вероятно недостиг на храни в най-бедните страни по света, тъй като цената на торовете и сега вече е твърде висока за фермерите, посочи Мелниченко.

Още по темата
Много от най-богатите руски бизнесмени публично призоваха за мир, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията в Украйна на 24 февруари. Сред тях са Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска, припомня Ройтерс.

Западът наложи санкции на руските олигарси, включително санкции на ЕС срещу Мелниченко. Замразени бяха държавни активи и голяма част от руските компании бяха откъснати от световната икономика в усилията да бъде накаран Путин да промени курса. Но Путин засега отказва.

"Събитията в Украйна са наистина трагични. Спешно се нуждаем от мир", изтъкна 50-годишният Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус, а майка му е украинка. Той заявява това в имейл, изпратен до Ройтерс от неговия говорител.

"Една от жертвите на тази криза ще бъде земеделието и храната", казва Мелниченко, който е основател на "Еврохим" (EuroChem), най-големият руски производител на амониев нитрат, чиято централа е в швейцарския град Цуг. Той е основател и на СУЕК, най-големият производител на въглища в Русия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase