Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви четвърти пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

"С този пакет ние прекратяваме статута на Русия на най-облагодетелстваната нация на нашия пазар. Това ще отклони сериозни облаги, от които тя се възползва като член на Световната търговска организация. Руските фирми повече няма да бъдат третирани с привилегии в нашите икономики. Също така ще работим за замразяване на членството на Русия във водещи многостранни финансови институции, в т.ч. Международния валутен фонд и Световната банка. Ще гарантираме, че Русия няма да получава заеми и други облаги от тези финансови институции", каза председателят на ЕК, цитирана от БНР.

Още по темата
Фон дер Лайен допълни, че ще продължи натискът върху руския елит и семействата му.

Също така ще се гарантира, че той и държавата няма да могат да използват криптовалута, за да заобикалят санкциите.

Ще бъде забранен износът на луксозни стоки от ЕС към Русия, както и вносът в Общността на ключови стоки от железния и стоманения сектор, а също и на нови европейски инвестиции в руската енергетика.

„Утре ще представим четвъртия пакет от мерки за изолиране на Русия и изчерпване на нейните ресурси“, каза ръководителят на Европейската комисия.

Според нея ЕС ще се стреми да „изключи Русия от глобалния свят“.

Европейската комисия и страните от Г-7 възнамеряват да продължат да засилват натиска върху Русия, за да я принудят да спре инвазията си в Украйна.

Фон дер Лайен подчерта и твърденията на украинската страна, че Русия е причина за проваляне на хуманитарните коридори за изтегляне на цивилни, а също и нанася удари по цивилни обекти, коментира Ройтерс.

Санкциите, предложени от Европейската комисия, предвиждат спиране на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, премахване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията със западните страни, ограничения на износа на продукти от черната металургия, нови забрани за западни инвестиции в енергийния сектор на Русия, забрана за доставка на луксозни стоки за Руската федерация и ограничения за закупуване на криптовалути от руски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase