Снимка: БГНЕС

Президентът Путин се обърна директно към майките на войниците, които служат в Украйна, като им каза: "Знам колко сте притеснени" и се опита да ги успокои. Но някои майки, баби, сестри и приятелки споделят пред BBC, че са  разтревожени за близките си в армията - млади мъже, които изглежда нямат никаква представа за какво са изпратени в Украйна.

(Всички имена са променени)

Когато Марина не се чува с внука си повече от седмица, тя започва да се обажда къде ли не. В последното си съобщение до нея той казва, че е на границата между Беларус и Украйна и скоро ще се прибере у дома. Но оттогава няма новини, тя се страхува от най-лошото.

"Обадих се на неговата военна част, казаха, че не е напуснал Русия. Отговорих им – шегувате ли се? Свърза се с мен от Беларус. Не знаете ли къде отиват вашите войници?“ Те затвориха и не поискаха да говорят повече с мен."

Внукът на Марина Никита първоначално е сценарист. Мъже в Русия на възраст 18-27 години, които нямат изключение - като учене или гледане на малки деца - се призовават в армията за една година.

Но Марина казва, че през първите няколко дни на служба на Никита, представители на военни части пристигнали в техния регион, надявайки се да накарат наборниците да станат войници по договор, за да удължат военната си служба и да получат заплата. Контрагентите съставляват по-голямата част от младши обслужващия персонал на Русия.

Те го "убеждават"... "Те му казаха, че можеш да се пенсионираш по-рано, ще имаш постоянна заплата, ще се научиш да шофираш", обяснява бабата.

Никита става шофьор в механизирана пехотна дивизия, но приходите му не се превърнали в комфортен стандарт на живот. Месечната му заплата от 18 000 рубли - $240 преди рублата да падне - била достатъчно, за да живее в селските райони на Русия. И, казва той на баба си, от тази заплата се очаква да плати униформата и бензина. Той получава безплатно настаняване в казарма, но не можел да понесе мразовитите условия - нямало парно или топла вода - така че трябвало да плаща и наем.

Трудно е да се установи колко често срещана е историята на Никита, но множеството руски компании, които помагат на младите мъже да намират вратички, за да избегнат призовката, предполагат, че армията не се разглежда като привлекателна перспектива.

В средата на февруари Никита казва на баба си, че се мести на границата между Украйна и Беларус, "за да я пази". Той също така й каза, че е чул, че скоро ще се върнат у дома.

Няма вест от него, откакто за последен път й изпраща съобщение на 23 февруари - руски официален празник - да каже, че е на концерт.

Тя е сигурна, че внукът й не е имал представа, че ще бъде изпратен на бой в Украйна.

"Той каза: "Това са учения и тренировки, а след това се прибираме вкъщи" -  реплика, повторена от много роднини на руски войници, с които BBC разговаря.

Друга жена, Галина, казва, че е разбрала, че синът й Николай е в Украйна едва когато сестра й е забелязала снимката му във фейсбук страницата на началника на украинските въоръжени сили като военнопленник.

Брифинг на Пентагона на САЩ в петък предполага, че значителен брой от мъжете, които се бият в Украйна, са наборни военнослужещи и това може да обясни тяхната неопитност и липса на информираност за това какво се очаква да направят.

Но изглежда вярването на мъжете, че те просто са били на учения, а не да бъдат изпратени в битка - не е уникално. Подобно на внука на Марина, Никита – и много от другите мъже, с чиито роднини BBC разговаря, синът на Галина Николай става договорен войник.

Галина казва, че се е чула за последно с Николай ден преди сестра й да види снимката му, когато той й казва, че е близо до украинската граница.

"Не знам какво да правя. Медиите мълчат за това, че нашите момчета са заловени. Или не знаят."

Приятелката на Николай казва, че той е станал войник с договор миналия декември, за да "осигури бъдещото си семейство", въпреки усилията й да го разубеди. Майка му добавя, че няма други възможности да се печелят прилични пари на местно ниво.

"Детето ми не отиде в Украйна по собствена воля, главнокомандващият го изпрати там", казва тя. "Честно казано, не разбирам за какво е всичко това. У нас някои хора нямат какво да ядат. Не разбирам нито войната, нито военните действия. На чия врата да почукам, за да си върна детето?"

Това чувство за безпомощност се споделя и от друга майка, с която BBC разговаря, чийто син също е работил като войник по договор и е бил изпратен на "упражнения".

"Ако знаех къде е той сега, щях  да отида при тези хора и да ги помоля за милост", казва тя.

В исторически план майките на войниците в Русия са били откровени за това как военните са били разположени и третирани и са агитирали властите да бъдат по-открити относно данните за жертвите.

Те изиграха особено важна роля в агитацията срещу двете чеченски войни на Русия, водейки широко разгласена кампания. Но нов закон, приет в страната миналата седмица, заплашва всеки, който бъде видян да разпространява това, което правителството счита за "фалшиви" новини за военни действия в Украйна, с 15 години затвор.

Руската общественост също беше изложена на мощна антиукраинска пропаганда от руски държавни медии. Сестрата на един мъж, който се смята за изчезнал в Украйна, казва, че трябва да има основателна причина за инвазията.

"И сега ни призовават на митинги. За мен изглежда, че Украйна е унищожила собствената си държава, а сега искат да унищожат друга."

Украйна се опита да се противопостави на тази пропаганда със собствена мощна кампания. Гореща линия за роднините на войниците. Тя беше рекламирана за първи път на третия ден от това, което Русия описваше като "специална военна операция за демилитаризиране и денацификация" на страната. Придружаващ Telegram канал публикува снимки на руски военнопленници и жертви и насърчава разтревожените роднини да се свържат. The Washington Post подчерта опасенията относно публикуването на графичните изображения.

"Това е нашият жест на добра воля към руските майки", обяви съветникът на украинския президент Алексий Арестович.

Флаер, публикуван на страницата на украинското министерство на вътрешните работи във Facebook, отива още по-далеч, отправяйки директен призив към руските майки да дойдат да приберат синовете си и дава конкретни инструкции какво да правят.

"Ние, украинският народ, за разлика от фашистите на руския президент Путин, не воюваме с майките и техните пленени синове", се казва в него.

Въпреки тези призиви, всички близки, с които BBC разговаря, нямали мнение относно легитимността на действията на Русия в Украйна или ги подкрепиха.

Но обменът на текстови съобщения между една жена с нейния годеник, които тя показва на BBC - подсказва, че в неговия случай той не се е съгласил с руската реторика, че те влизат в Украйна, за да "освободят" населението.

В съобщението той казва на годеницата си, че е на "обиколка из някои страни" – вероятно визирайки съюзника на Русия и съседка Беларус – преди да каже, че ще "защити беззащитните, LOL".

Когато тя попитала "Шегуваш ли се?", той просто отговаря: "Не. Отивам на война."

Русия най-накрая публикува данни за броя на жертвите на своите бойци при инвазията миналата седмица, като се казва, че към 3 март 498 руски войници са били убити, а други 1597 са ранени. Но Украйна казва, че над 11 000 руски военни са били убити, въпреки че това не може да бъде проверено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase