Снимка: БГНЕС

Руските сили сега са превзели две украински ядрени централи и напредват към трета. Това е заявил украинският президент Володимир Зеленски по време на видеоконферентна връзка с американски сенатори днес, предаде Асошиейтед прес.

Под руски контрол са Запорожката ядрена централа в югоизточния град Енергодар, която е най-голямата ядрена централа в Европа, както и Чернобил, която не е активна, но в която има персонал, който я поддържа.

Още по темата

Зеленски поясни, че третата централа под заплаха от превземане е Южноукраинската ядрена централа, намираща се на 120 километра северно от град Николаев, един от няколкото украински града, които руските сили се опитват да държат обкръжени днес.

В Украйна има четири ядрени централи с общо 15 реактора.

Днес Международната агенция за атомна енергия заяви, че според украинския ядрен регулатор системите за безопасност на Запорожката централа са невредими и радиационните нива са нормални. Там при руски обстрел възникна пожар в обект в пределите й в нощта срещу петък, но той беше потушен, без да има радиационно изтичане. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase