Снимка: БГНЕС

Въвеждането на санкции от САЩ и други западни държави срещу Русия е подобно на обявяване на война, заяви в събота руският президент Владимир Путин на среща със служителки руските авиокомпании. "Много от това, което се случва, пред което сме изправени, са начините за борба срещу Русия. Санкциите, които се въвеждат, са подобни на обявяване на война, но, слава Богу, до това все още не се е стигнало", изтъкна държавният глава, цитиран от ТАСС.

По думите му санкциите в авиационния сектор вредят на тези, които ги налагат. „Това не зависи само от нас, това зависи от онези, които го правят, които сами си нанасят щети. И си мисля, че на тях също много не им харесва да вършат това. Те го правят заради политическия натиск от страна на техните власти”, посочи той в отговор на въпрос на стюардеса.

Още по темата

Освен това Владимир Путин заяви, че всяка страна, която се опита да наложи забранена за полети зона над Украйна, ще бъде възприемана от Москва като участничка в конфликта.

„Сега чуваме, че е необходимо да се създаде зона, забранена за полети над територията на Украйна. Това е невъзможно да се направи на територията на самата Украйна, възможно е само на територията на някои съседни държави. Но всяко движение в това направление ще се разглежда от нас като участие във въоръжения конфликт на тази държава, от чиято територия бъдат създадени заплахи за нашите военни. Веднага ще ги считаме за участници във военни конфликти и няма значение на какви организации са членове“, каза той.

Путин коментира спряната евакуация на цивилни в Мариопул. По думите му местните неонацисти не са позволили гражданите да напуснат района. Той говори по актуални теми пред група стюардеси в учебен център край Москва.

По думите му военната инфраструктура в Украйна е почти изцяло унищожена от руската армия и операцията се движи по график.

Военните действия не можеха да се ограничат само до Донбас, тъй като в този случай украинските сили постоянно ще получават ресурси, допълни той. „Беше възможно просто да помогнем на републиките на Донбас точно на линията на съприкосновение, на фронта, както се казва, и просто да ги подсилим с нашата руска армия. Но в този случай, от другата страна – имам предвид безразсъдната подкрепа от Запада - от другата страна ще има безкрайна подкрепа с материални ресурси, боеприпаси, оборудване и така нататък. Затова нашият Генщаб, Министерството на отбраната тръгнаха по другия път, първото нещо, което направиха, беше да унищожат цялата военна инфраструктура, добре, не цялата, частично. Основно складове с оръжия, боеприпаси, авиация, системи за ПВО”, добави Путин.

Президентът каза, че във военните действия "участват само професионални военни офицери и контрагенти. Няма наборни военнослужещи и ние не планираме да правим това и няма да го правим”, каза Путин. Той благодари на доброволците, които пожелаха да се включат, но отбеляза, че тяхната помощ не е необходима.

Държавният глава разкри, че над 500 деца са загинали и ранени от началото на конфликта в Донбас през 2014 година, а убитите в конфликта от тогава са от 13 до 14 хиляди души.

Предоставянето на неутралитет на Украйна е важно, за да се предотврати присъединяването на тази страна към НАТО, продължи Путин.

"Ако това е страна от НАТО, то в съответствие със споразумението за формиране на организацията всички останали членове на алианса трябва да я подкрепят в случай на военен конфликт, обясни Путин. Той отбеляза, че Украйна може да се "добере", включително до Крим, и тогава Русия ще трябва да се бие с целия алианс. "Последствията са ясни или не? Мисля, че са ясни за всички", добави руският президент.

"Сега (в Украйна) говорят за придобиване на ядрен статут, тоест за придобиване на ядрено оръжие. Не можем да игнорираме такива неща! Още повече, че знаем как се държи този така наречен Запад спрямо Русия", подчерта той.

По думите му, Украйна има ядрени компетенции още от съветско време. „А що се отнася до обогатяването и ядрените материали, те могат да организират тази работа“, каза той. Освен това Киев има ракетни компетенции. „Те ще изградят и ще го направят. И ще им помогнат да го направят отвъд океана“, заключи руският лидер. (БГНЕС)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase