Снимка: БГНЕС

Върховната рада (парламентът) на Украйна гласува на днешното си извънредно заседание предложение за въвеждане на извънредно положение в страната от 24 февруари, предаде АФП.

Предложението бе подкрепено по-рано днес от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Извънредното положение се въвежда на цялата територия на Украйна, с изключение на Донецка и Луганска области, съобщи агенция УНИАН.

„Ситуацията е трудна, но остава изцяло под наш контрол“, каза секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Алексeй Данилов пред депутатите преди гласуването. Основната задача на Русия е да дестабилизира Украйна отвътре, за да постигне целите си, допълни той.

Според него, извънредното положение няма да се отрази на живота на хората и на дейността на бизнеса в страната.

Съгласно украинското законодателство извънредното положение дава основание за въвеждане на редица мерки:

- установяване на специален режим на влизане и излизане, както и ограничаване на свободата на движение на територията, на която е въведено извънредно положение;

- ограничения за движение на превозни средства и техния преглед;

- засилване опазването на обществения ред и съоръженията, осигуряващи жизнената дейност на населението и народното стопанство;

- забрана за провеждане на масови прояви, с изключение на събития, чиято забрана е установена от съда;;

- забрана за стачки;

- принудително отчуждаване или отнемане на имущество от юридически и физически лица

По време на извънредно положение може да се въведат още:

полицейски час; проверка на документи при необходимост; личен обиск, оглед на вещи, автомобили, товари; ограничения за продажба на оръжия; изземване на регистрирани огнестрелни и хладни оръжия от гражданите, а от предприятията – учебна военна техника и взривни вещества; ограничаване на работата на медиите, забрана за изготвяне на информационни материали, насочени към дестабилизиране на ситуацията.

Максималният срок на извънредното положение е 30 дни или 60 дни на отделни територии на Украйна. При необходимост президентът на страната има правото да го удължи с не повече от 30 дни.

Украинското министерство на младежта и спорта реши да отмени всички спортни и обществени прояви в Украйна за най-малко 30 дни по време на извънредното положение.

Така през следващите 30 дни в Украйна няма да се провеждат спортни състезания и тренировъчни лагери. Не се отменя участието украинските национални отбори в международни състезания. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase