Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. 
 
"Това определено е война, която беше описана със своите цели от Путин в неговата реч. Целите са смяна на управлението в Украйна, ликвидиране на свободна и демократична Украйна, която се стреми към членство в НАТО и ЕС, както и отправяне на предизвикателство към Европа, че Русия няма да допусне по своите граници да има свободни и демократични страни. Оттук произтича и основният риск към България", каза бившият военен министър Велизар Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това беше очаквано от 2014 г., затова във Визия 2020, която прие тогава служебното правителство, на българското обществото бе предложен модел за развитие, който да повиши нашата устойчивост срещу такива рискове.  Ние пропуснахме 7 години и сега се налага да наваксваме, което е голямо предизвикателство", подчерта Шаламанов.
 
Бившият военен министър увери - план за действие в НАТО има.
 
"Трябва ни план за противодействие на дезинформацията, засилено контраразузнаване. Всеки път, когато има такава мащабна агресия, всички околни страни са подложени на дезинформационна кампания", уточни събеседникът.
 
На въпрос какво може да спре Путин, той каза: 
 
"Има само две неща, които може да спрат Путин. На първо място - украинската армия, която трябва да издържи на ракетните удари, на атаките от въздуха и при влизане в пряко сухопътно сражение да докаже, че може да защити своята територия. На второ място това е руското обществено мнение".
 
"Русия е призната като агресор в тази война. Последните 8 години украинската армия се готви целенасочено, получи достатъчно отбранителни въоръжения, боеприпаси", посочи бившият военен министър.
 
"Ние трябва да имаме готовност да осигурим подкрепа за българите в Украйна", завърши Шаламанов.
 
Ще бъде организирана евакуация от Украйна на всички желаещи българи. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Повече информация може да бъде получена на телефоните на ведомството.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase