Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът не излезе с обща декларация за случващото се с конфликта в Украйна, каквато заявка беше направена по-рано днес.

Вместо това Христо Иванов прочете декларация от името на ПГ на ПП, ИТН И ДБ, като заяви, че в близките дни ще бъде предложена подобна и от името на целия парламент.

ГЕРБ също излезе с декларация, като настоя именно тя да бъде обща за НС.

Още по темата

И в двете декларация се осъжда остро решението на президента на Русия Владимир Путин да признае за независими държави самообявилите за такива Донецк и Логанск.

„Това е грубо нарушение на международното право. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна. Загрижени сме за тезите на Путин, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава“, каза Христо Иванов от името на управляващите.

„Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за налагане на принципите на международното право и ще подкрепим санкциите срещу Русия в координация със САЩ и Великобритания. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично“, посочи той.

„Със загриженост следим случващото се в Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят ескалация на конфликти. Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна“, отбеляза Христо Иванов.

Според Даниел Митов от ГЕРБ витиеватите прикази от типа на „руското признаване на двете републики е нарушение на международно право“ са съвършено неприемливи.

„НС трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса и нерешителните изяви на хората, които представляват страната в момента не бива да ни затрудняват тук, в НС, да заемем ясна и категорична позиция“, каза той.

„Не събрахте смелост, срам“, обърна се Митов към мнозинството.

Той посочи, че ГЕРБ ще предложи декларацията на НС за конфликта да бъде приета от целия парламент.

В нея се посочва: “Категорично осъждаме поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствена сигурност не могат да оправдаят военна интервенция“.

ГЕРБ призовава ЕС и НОТО да обмислят и наложат максимално строги станции на Русия и призовава българското правителство да участва активно в дебатите около станциите с ясни и категорични оценки.

Опозицията иска също МС да обмисли и предложи помощ за Украйна, както и да обмисли въвеждане за внос на облекчен режим за украински стоки.

„Настоява Русия да се върне към спазването на Минските споразумения и спешно да се свика Съвета за сигурност на ООН“, заключи Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase