Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна чрез признаването на двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави", каза говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"ООН, придържайки се към съответните резолюции на Общото събрание, изцяло подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, в рамките на международно признатите граници на страната", посочи говорителят.

"Генералният секретар разглежда решението на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, което не съответства на принципите на Устава на ООН", допълни говорителят.

Френският президент Еманюел Макрон осъди вчера решението на руския си колега Владимир Путин и призова за "прецизно насочени европейски санкции"срещу Москва. Макрон поиска свикване на "спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН" и осъди "едностранното нарушение на международните ангажименти на Русия и посегателството над суверенитета на Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase