Снимка: архив, БГНЕС

Държавната дума на Русия днес единодушно прие федералния закон за признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Украйна за суверенни и независими държави и ратифицира договорите с тях за дружба и сътрудничество.

Още по темата
Договорите обхващат сферата на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и защитата на границите, защита правата на етническите малцинства, посочва ТАСС.

Председателят на Думата Вячеслав Володин призова петте парламентарни фракции единодушно да подкрепят действията на държавния глава Владимир Путин.

„С вчерашното си решение нашият президент спря войната, хуманитарната катастрофа, клането. Въпросът не е в териториите, става дума за живота и здравето на милиони граждани. Да, санкциите ни пречат да се развиваме, но те така или иначе щяха да бъдат въведени“, каза Володин, цитиран от БНР.

Очаква се още днес документите да бъдат утвърдени и от Съвета на федерацията (горната камара на парламента). Договорите с Русия бяха ратифицирани тази сутрин и от парламентите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase