Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни санкции срещу Русия на съвещание на правителствения комитет за реакция на кризи (КОБРА) днес, съобщи говорител на канцеларията му, цитиран от Ройтерс.

"Премиерът ще председателства съвещание на КОБРА в 6:30 ч. сутринта за обсъждане на последните развития в Украйна и за координиране на реакцията на Великобритания, включително съгласуване на сериозен пакет санкции, които ще бъдат въведени незабавно", допълни говорителят.

Още по темата
Джонсън каза в телефонен разговор на украинския премиер Денис Шмигал, че смята руско нахлуване в Украйна за възможно в идните дни и часове.

Британският премиер допълни, че остро осъжда решението на Кремъл да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави".

Джонсън е казал на Шмигал, че Великобритания вече е съставила списък със санкции, насочени срещу онези, които са извършили нарушение срещу териториалната цялост на Украйна, и че мерките ще влязат в сила днес.

Британският премиер е отбелязал, че ще обмисли изпращане на допълнително военно оборудване на Украйна, в случай че украинското правителство помоли за това.

Британската външна министърка Лиз Тръс пък разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба за подкрепата, която Великобритания може да окаже на Украйна, и двамата са обсъдили санкциите, които Лондон ще въведе срещу Русия. Тръс каза, че се е споразумяла с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, че Великобритания и Европейският съюз трябва да координират усилията си за бързо въвеждане на санкциите си срещу Русия.

"Споразумяхме се, че ще координираме усилията си и ще приемем бързо санкции срещу режима на Путин, като застанем рамо до рамо с Украйна", написа Тръс в Туитър след телефонния разговор с Борел.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase