Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 бойни кораба от руската Каспийска флотилия, излезли от пристанище Махачкала, започват днес мащабно учение в Каспийско море. Това съобщи пред журналисти пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости.

Сред плавателните съдове, участващи в маневрите, агенцията изброява ракетни и артилерийски кораби, базови миночистачи, катери и спомагателни съдове. Екипажите ще тренират по-специално съвместни действия за отразяване на въздушни атаки и водене на морски бой.

Предвидени са също бойни стрелби, упражнения за унищожаване на мини, за противоподводна и противодиверсионна отбрана, отбелязва ТАСС.

Основна цел на серията от военноморски учения, провеждани от Русия в началото на годината, е да се отработват действията на флотовете и Въздушно-космическите сили за защита на руските национални интереси в Световния океан и за противодействие срещу военните заплахи за федерацията, посочва пресслужбата.

Маневрите обхващат акваториите на моретата около Русия и оперативно важни райони от Световния океан. В тях са включени над 140 бойни и спомагателни кораба, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника, около 10 000 военнослужещи.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase