Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати не изпращат военни за започване на война с Русия. Това заяви съветникът по национална сигурност Джейк Съливън за Фокс нюз, след като САЩ изпратиха допълнително 3 000 военни в Германия и Източна Европа на фона на струпването на руски военни по границата с Украйна.

Съливън поясни, че САЩ са изпратили войски „да защитят територията на НАТО“, предаде БНР.

Още по темата

Съветникът по национална сигурност говори и пред Ен Би Си, където посочи, че „военна ескалация и инвазия в Украйна може да се случи във всеки един момент“ и че Америка смята, че Русия има средствата за значителна военна операция в Украйна.

По-рано стана ясно, че според анализи на американското разузнаване условията за потенциална инвазия в Украйна са налице, без да се знае дали руският президент Владимир Путин всъщност е взел решение за това.

Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.  

Американския президент Джо Байдън бе попитан от репортери какви фактори според него Путин разглежда при вземането на решение. В отговор той каза: „Неща, които не може да има.“

Байдън също каза, че няма да спекулира по въпроса дали ще изпрати допълнителни американски сили, ако не се стигне до деескалация от страна на Русия.

Американският президент бе запитан и дали се притеснява от сближаването на Русия и Китай , на което той отговори с „това не е нещо ново“.

В неделя Байдън е обсъдил с френския си колега Еманюел Макрон усилията в посока дипломация и възпиращи действия в отговор на продължаващото струпване на руски военни части по границата с Украйна.

Темата за Украйна се очаква Байдън да разисква днес с германския канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Белия дом.  

За Украйна се очаква да се говори днес и на срещата САЩ - Европейски съюз, когато ще се разискват рисковете за доставките на енергия в Европа на фона на геополитическото напрежение. Според проектодекларация, цитирана от Блумбърг, се очаква Вашингтон и ЕС да заявят, че е „неприемливо използването на доставки на гориво като оръжие“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase