Снимка: Bulgaria ON AIR

Ситуацията между Русия, Украйна и НАТО е напрегната. Депутатите изслушаха премиера Кирил Петков заедно с министърът на отбраната Стефан Янев и министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и шефовете на служби.

Още по темата


Страната ни призовава до последния възможен момент да се подхожда дипломатично и да не се нагнетява допълнително напрежението, а чрез диалог да се търси консенсус. НАТО няма да разполага чужди сили на българска територия, а това, което е необходимо да бъде взето като мерки, ще се направи от български военни. Един батальон ще бъде допълнително трениран, за да може да поеме този ангажимент.

На този етап българските дипломати и техните семейства в Украйна няма да бъдат прибирани в България, но ако се наложи, това ще стане със самолет, който е в готовност, предаде Bulgaria ON AIR.

България няма да изпраща войници, ако се стигне до ескалация на напрежението на украинската граница.

Около два часа и половина депутатите заедно с министрите и шефовете на службите обсъждаха на закрито заседание позицията ни, защото част от информацията е била конфиденциална. Според външния министър Теодора Генчовска, НАТО има достатъчно сили на терен след окупирането на Крим през 2014 година.

На извънредното заседание на НС премиерът Кирил Петков отговори на конкретни въпроси на депутатите.

Министър-председателят уточни, че на този етап българските дипломати и семействата им няма да бъдат изтегляни от Украйна, при необходимост има самолет в готовност.
 

Коментари Напиши коментар

13

Наздраве!

преди 3 месеца

Самолет е готов да прибере доматите.

12

изстрадалия

преди 3 месеца

дано в самолета мирише като в градския, да усетят как е

11

Анонимен

преди 3 месеца

да ходи там паси и другите лорери за подръжка на зеленски