Снимка: БГНЕС

Тревожни нови доказателства за огромно струпване на войски и военна техника по северната граница на Украйна - на близко разстояние от столицата Киев се появиха днес.

Семействата на военнослужещите очакват те да бъдат въвлечени в продължителна война, след като им е било съобщено, че може да отсъстват от дома си в продължение на девет месеца, съобщава „Сън“.

Вчерашна сателитна снимка, публикувана от вестника, показва военно складово съоръжение и войскови лагери в Климово, Русия, близо до северната граница на Украйна с Беларус. Видеоклипове показват танкове и други тежки оръжия, които пристигат в региона с влак. Силите вече се намират в Беларус на по-малко от 20 мили от границата на Украйна, след като през последните дни се наблюдава рязко увеличение на придвижването на войски и оборудване от руския Далечен изток. Нови видеоклипове показват учения за нахлуване на парашутисти преди набързо организираните съвместни "учения" със съюзника на Путин, Беларус. Според информация на DFRLab, в близост до беларуските градове Гомел и Речица са забелязани влакове, превозващи ракетни установки, бронирани машини и комуникационни камиони. Военната полиция - от съществено значение при инвазия - е сред силите, преместени в близост до Украйна, съобщава друго проучване на Радио Свобода и Conflict Intelligence Team.

Русия заяви днес, че ученията са в отговор на военното струпване в Полша и Литва, които граничат с Украйна.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви: "Споделяме загрижеността на нашите беларуски съюзници относно засилването на военното присъствие на НАТО по външните граници на Беларус. В тази връзка Русия и Беларус са принудени да реагират адекватно, включително чрез съвместни въздушни патрули, редовни съвместни тренировки, учения и т.н."

Наблюдателите виждат в това димна завеса за подготовка на инвазия, която Западът сега очаква да се случи скоро. Великобритания предупреди, че войната може да е "до дни" и изпрати противотанкови ракети - заедно с инструктори - за укрепване на отбраната на Украйна. Вчера САЩ разрешиха на съюзниците от НАТО Естония, Литва и Латвия да изпратят в Украйна произведени в САЩ противотанкови ракети, за да помогнат за отблъскване на инвазията. През следващите дни Пентагонът ще изпрати още оръжия, боеприпаси и оборудване за 200 млн. долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви за Владимир Путин: "Предполагам, че той ще навлезе." Но добави: "Мисля, че ще съжалява, че го е направил“.

Разполагането на сили в Беларус се прибавя към около 100 000 руски войници, които вече са разположени в източната и южната част на Украйна.

Нови анализи показват, че само част от военната техника и войските отиват на обявените за ученията полигони.

"Другата част е спряла по средата на пътя, близо до Гомел, в район, който е само на 40 км от Черниговска област на Украйна и на 90 км от Киевска област", се казва в доклада на Радио Свобода.

Коментарите в руските социални мрежи показват, че "много майки и съпруги на военнослужещи са загрижени за съдбата на своите роднини. Десетки хора, които пишат за изпращането на своите близки на запад, не крият, че се страхуват от война между Русия и Украйна. Това се разглежда като повторение на събитията от 2014 г., когато Путин анексира Крим и подкрепи проруските бунтовници в Донбас в Източна Украйна.

В Гомел в понеделник от Източен Сибир пристигна руски конвой с 220-милиметрова многоцелева ракетна установка БМ-27 и 11 транспортно-товарни машини 9Т452. По-късно видеозапис показа, че едната пускова установка и транспортьорът "се насочват директно към украинската граница, само на 30 км. Многоцелевата ракетна установка БМ-27 има максимален обсег на стрелба от 90 км.

Докладът продължава: "Други местни репортажи твърдят, че военната техника се е насочила от Гомел в посока Хойники, до украинската граница и на 150 км северно от Киев. Изглежда колоната се състои предимно от логистични превозни средства, като камиони за гориво и други транспортни средства. Тя е следвана от един граждански камион и един автобус".

На железопътната гара в Речица са забелязани и пускови установки БМ-27. Във влаковете, забелязани в Западна Русия в Смоленска област - привидно на път за Беларус - изглежда, че се е намирала 16-а бригада за радиационна, биологична и химическа защита от Приморския край, която се е придвижила на около 5800 км от базата си.

"Информацията, получена от "Радио Свобода" и екипа за разузнаване на конфликти, показва, че през последните месеци от Далечния изток на запад (в Русия или Беларус) са били прехвърлени части, без които е трудно да си представим пълномащабна военна операция: военна полиция, десант, специални сили", се казва още в доклада. "Тези войски участваха и в активната фаза на руско-украинския конфликт през 2014-2015 г."

Въпреки че официално съвместните руско-беларуски учения се провеждат от 10 до 20 февруари, "роднини и приятели на военните пишат, че пътуването ще продължи 6-9 месеца". Междувременно руският военноморски флот заяви днес, че провежда мащабни военни учения "във всички зони на отговорност" през януари и февруари с участието на 140 кораба, 60 самолета и 10 000 души персонал.

Това се случва, след като експерти предупредиха, че Русия може да попадне в "нов Виетнам", тъй като ще затъне в кървава партизанска война. Експертите заявиха, че Путин ще се стреми да достигне до Киев възможно най-бързо и да установи правителство, което да е приятелски настроено към Кремъл. Твърди се, че войските ще се сблъскат със "зони на смъртта", саботажи и ожесточена съпротива от страна на партизански бойци, подкрепяни от ЦРУ и специалните сили на САЩ.

Бившият помощник-министър на отбраната на САЩ Лорънс Корб заяви, че гордите украинци са готови да започнат кърваво въстание срещу окупационните руснаци. Според него е "вероятно усилията (на Русия) да се окажат подобни на опита на Съединените щати във Виетнам, Ирак и Афганистан".

Анализаторът в областта на отбраната полковник Ричард Кемп заяви пред „Сън“: "Ако руските сили окупират Украйна, те ще трябва да платят цената за това. Но това няма да се случи, ако силите на НАТО дойдат и ги отблъснат. Единствената възможност, която украинският народ има за защита на своя суверенитет, е този вид война. Това ще струва много животи и на двете страни."

Други медии съобщават, че вчера френските военноморски сили са ескортирали руски десантни кораби към Ламанша. Предполага се, че три военни кораба от Балтийския флот и четири от Северния флот се насочват към Черно море, на юг от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase