Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че разговорът с руския външен министър Сергей Лавров е бил "откровен и съдържателен".

Още по темата

"Днешната дискусия с г-н Лавров беше откровена и съдържателна. Предадох позицията на Съединените щати и нашите европейски съюзници и партньори. Ние сме твърдо с Украйна в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост“, заяви след края на срещата Блинкън.

Той обаче отбеляза, че Русия трябва да реши по какъв път желае да поеме.

Според американския държавен секретар съюзниците на САЩ знаят, че Русия има "обширен игрови наръчник за агресия". Той обаче се надява, че Русия ще продължи напред и ще поеме по пътя на дипломацията, а не на агресията, предаде БНР.

От своя страна Сергей Лавров каза, че руският президент Владимир Путин е "готов винаги" да разговаря с президента на САЩ Джо Байдън. Той повтори, че Москва очаква отговор от Вашингтон на исканията на Русия за сигурност и че следващите срещи ще бъдат насрочени в зависимост от резултата.

След срещата с държавния секретар на САЩ Лавров каза, че "трябва да видим дали има конкретни предложения".

Той продължи да твърди, че Русия "никога не е заплашвала украинския народ" и обвини Европейския съюз и НАТО, че се опитват да разширят своите сфери на влияние на изток.

"Ние имаме опасения относно оръжията и военните експерти, които отиват в Украйна. Сега НАТО работи срещу Русия. Ще разберем дали сме на прав път, след като получим писмен отговор от САЩ", отбеляза Лавров.

Той също така отбеляза, че Блинкън е потвърдил готовността на САЩ да помогнат за прилагането на Минските споразумения за Украйна.
 

Коментари Напиши коментар

38

И.Б.

преди 3 месеца

Нямам нищо против Блинкън и Байдън да се срещат колкото си искат където и да е с Лавров и Путин, но да престанат да дрънкат с оръжия и да заплашват световния мир.Едните и другите!

37

МАЙОРА

преди 4 месеца

НАТО по-принцип е създадено за да спре сибирските изостанали ооррккии да напъплят из Европа!

36

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 32......Хитлер, а? Фашаго наследствена, комунистите такива - онакива, ама не избиваха деца! И не носеха отрязани глави на колове! Така и трябваше! Но в душата ми взе да се прокрадва съмнение, като срещна текстове като твоя! Путин е изключително смел човек! Да долетиш на Су-27 до летището на Грозни, когато душманите стреляха със Стрела или Стингър, се изискват качества, които не са ти познати! При това да караш свръхзвуковия звяр сам!