Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл осъди думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Русия я очаква "катастрофа", ако нападне Украйна, и подчерта, че това дестабилизира и без това напрегнатата ситуация.

На пресконференция по повод първата година от встъпването си в длъжност Байдън предупреди Русия, че ще плати висока цена за пълномащабно нахлуване в Украйна, но внесе объркване, като предположи, че едно "незначително" нахлуване би предизвикало много по-малък отпор.

Още по темата

„Подобни изявления рискуват да улеснят дестабилизирането на ситуацията, защото могат да вдъхнат фалшиви надежди на някои горещи глави в Украйна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В същото време Песков не изключи възможността за нови разговори по въпросите на сигурността между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън.

След като десетки хиляди руски войници са се струпали на украинската граница, се засилват опасенията, че в Европа може да избухне голям конфликт, предаде БГНЕС, като цитира АФП.

Москва настоява, че няма намерение да нахлува в Украйна, но в същото време постави редица искания за сигурност, включително забрана за присъединяване на Украйна към НАТО, в замяна на деескалация.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне в петък в Женева с руския външен министър Сергей Лавров за нов кръг от преговори по сигурността.

Блинкен заяви в сряда, че няма да предостави официално с писмени отговори на исканията на Русия, а вместо това се надява да проучи областите на сътрудничество.

Песков заяви в четвъртък, че Русия все още очаква да получи "писмен" отговор "през следващите дни".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase