Снимка: БГНЕС

Украйна предупреди, че Русия "почти е завършила" натрупването на сили, които могат да бъдат използвани за офанзива срещу страната, засилвайки опасенията, че Москва може да започне инвазия по всяко време.

Още по темата

Според последната разузнавателна оценка на украинското министерство на отбраната – споделена ексклузивно във вторник със CNN – Русия вече е разположила повече от 127 000 войници в региона.

"Пълната численост на сухопътната група на Въоръжените сили на Руската федерация на украинско направление е  ​​над 106 000 души. Заедно с морския и въздушния компонент, общият брой на личния състав е над 127 000 военнослужещи", се казва в оценката. .

В оценката ситуацията се нарича "трудна" и се казва, че Украйна вярва, че Русия "се опитва да раздели и отслаби Европейския съюз и НАТО".

Действията на Русия също са "насочени към ограничаване на възможностите на Съединените щати", се казва в оценката, "за гарантиране на сигурността на европейския континент".

Всичко това идва след като три кръга от дипломатически разговори между Русия и Запада, насочени към деескалация на кризата, не успяха да доведат до решение миналата седмица. Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза миналата сряда, че не е ясно дали Москва възнамерява да използва преговорите като претекст, за да твърди, че дипломацията не работи.

Украинското военно разузнаване заяви, че Русия е разположила войски от централните и източните си региони до западната си граница "на постоянна основа". В края на декември и през януари Русия придвижва "запаси от боеприпаси, полеви болници и служби за сигурност" към границата, се казва в него, което според Украйна "потвърждава подготовката за настъпателни операции".

Новата оценка също така казва, че Русия подкрепя повече от 35 000 бунтовници в Източна Украйна и има около 3 000 свои военни, базирани на бунтовническа територия. Москва отрича да има сили в Източна Украйна.

Разузнавателната дейност на Русия срещу Украйна също се е засилила, се казва в оценката, като в близост до украинската граница са разположени допълнителни радио и сателитни звена, а разузнавателните полети по границата са се утроили.

Украинските военни казаха също, че Русия може да използва ракетни оръжия със среден обсег за "унищожаване на жизненоважни обекти", отбелязвайки, че "допълнителни тактически групи от оперативно-тактически ракети "Искандер" са били прехвърлени към границата.

Според оценката към средата на януари близо до Украйна има 36 пускови установки "Искандер".

Ракетите "Искандер" са способни да поразяват цели на 500-700 км и вече могат да насочват към конкретни области, включително столицата Киев, се казва в съобщението.

Нова фронтова линия

Украинският документ предупреждава, че по северната й граница с Беларус, ключов съюзник на Кремъл, се е появила нова потенциална фронтова линия.

"Територията на Беларус трябва да се разглежда като пълноправен участник във военните действия, който Русия може да използва за разширяване на агресията срещу Украйна", се казва в документа на украинското военно разузнаване.

Служители на Държавния департамент на САЩ подчертаха тези опасения във вторник, като казаха, че засиленето военно присъствие на Русия в Беларус е увеличило техните способности по украинската граница и е довело до засилени опасения за инвазия.

"Това, което представлява, е повишена способност на Русия да предприеме тази атака. Увеличени възможности, повишен риск", каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, добавяйки, че войските са били преместени в Беларус без достатъчно предизвестие.

В Беларус Русия "използва уязвимостта на лидера Александър Лукашенко и призовава някои от тези натрупани дългови задължения", казва служителят. "Моментът е забележим и, разбира се, поражда опасения, че Русия може да възнамерява да разположи войски в Беларус под прикритието на съвместни военни учения, за да атакува Украйна от север", на мнение е служителят.

Когато става дума за преместване на войски в Беларус, служителят определи Владимир Путин като "опортюнист".

"Видяхме предупредителни знаци, че динамиката вътре в Беларус позволява на Русия да продължи да атакува самонанесената уязвимост на Лукашенко", казва той.

Американски служители заявиха, че руска инвазия в Украйна може да се случи във всеки един момент през следващите месец-два.

"Плановете на руските военни да започнат дейности няколко седмици преди военна инвазия са нещо, което наблюдаваме отблизо и нашата оценка е, че това може да се случи по всяко време между средата на януари и средата на февруари", обясни втори високопоставен служител на Държавния департамент.

Съединените щати следят внимателно дали Лукашенко все още има лостовете а контрола в неговата страна - или дали вземането на решения до голяма степен е прехвърлено на Русия.

Беларус се превърна във "все по-дестабилизиращ актьор в региона", каза първият служител на Държавния департамент, като посочи редица скорошни действия като създаване на мигрантска криза на границата между Полша и Беларус, арест на активисти и задържане на повече от 900 политически затворници.

"Обединени срещу Путин"

Оценката на Украйна идва, когато бившият президент на страната Петро Порошенко каза пред Кристиан Аманпур от CNN във вторник, че "целият свят трябва да бъде обединен срещу Путин" и че на Украйна трябва да бъде разрешено да се присъедини към НАТО.

Милиардерът ръководеше Украйна от 2014 до 2019 г., като пое властта малко след като Русия нахлу и впоследствие анексира Крим. Той беше победен на президентските избори през 2019 г. от сегашния президент Зеленски.

"Абсолютно необходимо е да има международна солидарност и единство" срещу Путин, каза Порошенко и добави, че западните съюзници не трябва да се доверяват на руския лидер.

56-годишният политик също призова за увеличаване на международните санкции срещу Русия. "Трябва да направим Русия по-слаба, а за да направим Русия по-слаба, трябва да прилагаме санкции. Трябва да направим Украйна по-силна. И ден след ден трябва да получаваме нови ефективни отбранителни смъртоносни оръжия", каза той.

Порошенко заяви още, че "никой не знае, включително Путин" дали руска инвазия наистина ще се случи и много ще зависи от въвеждането на санкции. Наричайки потенциалната инвазия "лудо решение", той каза, че международната общност трябва да "увеличи значително цената, която Путин трябва да плати", ако руските сили пресекат украинската граница.

На въпрос дали ендемичната корупция е причина Украйна да не бъде приета за член на НАТО, Порошенко изтъкна вината на своя наследник Зеленски за "отстъпление" при корупционните реформи.

Порошенко се завърна в столицата Киев в понеделник, за да бъде изправен пред обвинения в държавна измяна, свързани с финансирането на подкрепяни от Русия сепаратистки бойци чрез незаконни продажби на въглища през 2014 и 2015 г.

При натиск по обвиненията, пред които е изправен, Порошенко каза, че обвиненията са "политически мотивирани" и че прокурорите разполагат с "нулеви доказателства".

Според Ройтерс, критиците казват, че завръщането му в Украйна служи като разсейване на фона на политическата криза с Русия.

Коментари Напиши коментар

288

Нова Хазария

преди 3 месеца

До българин Да им помага Израел ! Нали управниците ,всичките са ,я хазари ,я сефаради а и ешкенази има.

287

Хайде да стягаме

преди 3 месеца

Скарите и да идем да продаваме бура и кебапчета - търговия да става!

286

Българин

преди 3 месеца

До българин - ти да не си мони паси, бе мило, носната кърпичка за сополи взе ли си тоя път, а хапченцата пийна ли си :)