Снимка: БГНЕС

Европейският съюз удължи за 15-и път с шест месеца секторните икономически санкции срещу Русия, които бяха наложени през юли 2014 г. "заради действия, подкопаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"Съветът реши да удължи срока на действие на ограничителните мерки, насочени към определени сектори на руската икономика, с 6 месеца, до 31 юли 2022 г.", се казва в изявление на Съвета. „Решението на Съвета на ЕС се основава на последната оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, направена на заседанието на Европейския съвет (срещата на върха на ЕС) на 16 декември 2021 г. Първоначално споразуменията от Минск трябваше да бъдат изпълнени до 31 декември 2015 г.“

На срещата на върха на ЕС през март 2015 г. беше взето решение икономическите санкции срещу Русия да останат в сила до изпълнението на споразуменията от Минск, без да се уточнява какво ще се случи, ако Киев блокира изпълнението им.

През 2014 г. ЕС наложи санкции на Русия във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Рестриктивните мерки бяха многократно удължавани и разширявани. Преговорите за безвизово пътуване и ново рамково споразумение за сътрудничество бяха преустановени, на руски официални лица беше забранено да влизат в общността, а активите им бяха замразени. Бяха обявени и търговски, финансови и военни ограничения. В отговор Русия наложи забрана за внос на редица хранителни продукти от ЕС.

Коментари Напиши коментар

80

Оберщурмбанфюрер

преди 1 седмица

До процедурно питане (by William Shakespeare) --- Ситуацията на Хамлет - to be or not to be - виси над главите им като Дамоклев меч.

79

Оберщурмбанфюрер

преди 1 седмица

До Анонимен 78 --- Абе, не им пука, не им пука, но няма цял живот да ручат оружия, нефт и пият бензин (самагон). За да съществуват ония славета трябва и да хапват по нещо, щото може и да им прещрака някое реле в пияните глави и да стане мазало.

78

Анонимен

преди 1 седмица

На братята руснаци не им пука от санкции.Имат нефт,имат пшеница,имат и армия и оръжие,за разлика от нас.