Снимка: Bulgaria ON AIR

Американският президент Джо Байдън заяви, че разработва обхватни инициативи, затрудняващи руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, и допълни, че не приема „червените линии“ на Москва, предава Ройтерс. Това се случва в момент на нарастващи опасения, че тлеещият конфликт може да се превърне във война.

По информация на Киев - през последните седмици Русия е разположила около 114 000 военнослужещи в северната, източната и южната част на Украйна. В това число около 92 000 сухопътни войници, а останалите от военновъздушните и морските сили.

"Разузнавателните служби анализират всички сценарии, включително най-лошите. Отбелязват, че вероятността от ескалация от страна на Русия съществува. Може да се случи до края на януари", коментира министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Още по темата

За опасения от инвазия в началото следващата година съобщи и американското издание The Washington Post. Източници на вестника от разузнаването смятат, че Кремъл планира настъпление на няколко фронта.

Москва, от своя страна, обвинява Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение и твърди, че Киев може би се готви за собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти отричат.

„Създавам най-обхватния и значим според мен набор от инициативи, които да направят много, много трудно за господин Путин да направи това, което хората се тревожат, че ще направи“, каза Байдън, без да влиза в подробности.

Преди заминаването си вчера за Кемп Дейвид за посещение през уикенда Байдън каза пред репортери: „Наясно сме с действията на Русия от дълго време и очаквам, че ще имаме дълъг разговор с Путин“.

„Не приемам червените линии на никого“, заяви американският президент във връзка с исканията на Русия.

Американски и украински високопоставени представители отново предупредиха тази седмица, че са възможни строги икономически санкции срещу Русия.

„От началото на тази администрация демонстрираме, че САЩ и съюзниците ни искат да използват редица инструменти, за да отговорят на вредни руски действия“, каза високопоставен американски представител, пожелал да остане анонимен, в отговор на въпрос за разработвания от Байдън план. „Няма да се поколебаем да използваме тези и други инструменти в бъдеще“, допълни той.

Напрежението заради Украйна се случва на фона на подготовката на първия разговор от месеци насам между американския президент и руския му колега още идната седмица. Официални представители преговарят по условията за разговора, след като Путин и Байдън говориха през юли.

Целият анализ може да прочетете на
Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase