Снимка: БГНЕС

Украинската военноморска патрулна лодка "Кременчук" се втурва в оръжейно-сивите води на Азовско море. Едната картечница е насочена към кърмата, а друга - напред към дъжда.

Командир Иван Овчар обяснява мисията на своя кораб: „Да защитава и поддържа суверенитета на Украйна“.
Заплахата, смятат офицерът и много от съюзниците на Украйна, идва от Русия.

От седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изразява нарастваща загриженост относно военната активност на Москва на украинската граница. "Не знаем какви са намеренията на президента Владимир Путин, но знаем какво се е случило в миналото", заяви той в събота по време на пътуване до Сенегал, визирайки руските военни набези, признати или не, в съседни страни.

Кремъл отговори, като обвини западните страни в "истерия" относно нахлуването на Русия в Украйна.

В това напрегнато време екипът на CNN се качва на един от корабите на украинските военноморски сили, отпътуващ от Бердянск по крайбрежието на Азовско море. Обикновено екипажът на командир Овчар се натъква на шест или седем патрулни катера на руската брегова охрана, казва той, но при тази мисия няма такива.

Морето, в което той патрулира, граничи с Крим - украинския полуостров, анексиран от Москва след спорен референдум през 2014 г., в нарушение на международното право.

След превземането на Крим Русия построи мост, свързващ го със собствената си територия. Керченският мост над Керченския проток служи като единствената директна връзка между Русия и Крим - и дава на Москва фактически контрол върху достъпа на морето до Черно море и Средиземно море отвъд него.

Но Украйна има план да се опита да попречи на Москва да поеме пълен контрол над водния басейн, който свързва двете най-големи пристанища на Украйна, Бердянск и Мариупол.

Новият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви на 13 ноември, че темповете на изграждане на ново военноморско пристанище в Бердянск ще бъдат увеличени.

Във вторник CNN получава изключителен достъп до строящата се база "Сехид" или "Изток". Веднага става ясно, че трябва да се свърши още много работа, за да бъде тази база близо до завършване.

Целта беше първата фаза на строителството - нови жилищни помещения, административни сгради и малко медицинско заведение на мястото на изоставена барака - да бъде завършена до края на годината. Въпреки това, оставаха по-малко от шест седмици, а основната сграда няма дори покрив.

Специален отряд военни строители се трудят със зидарията, бъркат цимент и редят тухли.  Докато работят над тях се  вееше украинско знаме.

Мащабът на задачата става още по-сериозен, надолу към пристанището.

"Там ще бъдат доковете", казва капитан 2-ри клас Александър Сердийк, сочейки купища деформиран метал и камъни, лежащи хаотично в морето. "Планираме този участък да бъде завършен до две години."

Но Украйна може да няма две години, за да се подготви за конфликт.

Ръководителят на Агенцията за отбранително разузнаване на Украйна бригаден генерал Кирило Буданов заяви пред американския военен вестник Military Times, че Русия увеличава броя на войските и оръжейните системи в Крим за офанзива, която може да се случи по всяко време.

Кремъл многократно е казвал, че няма планове да нахлуе в Украйна.

"Американските и украинските медии твърдят, че Русия се готви за атака срещу Украйна, а ние казваме, че Украйна планира военни действия срещу Донбас, срещу самопровъзгласилите се републики Луганск и Донецк", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин във вторник. "Ние сме дълбоко загрижени от провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за опит за насилствено разрешаване на въпроса за Донбас."

Съюзниците на Украйна започнаха да реагират на това, което те виждат като нова заплаха от съседа на Украйна на изток.

В понеделник CNN съобщи, че администрацията на Байдън претегля възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване, включително оръжия, в Украйна. Пакетът може да включва противотанкови ракети Javelin, противобронени ракети и минохвъргачки.

САЩ също обмислят санкции с европейските съюзници, ако Русия нахлуе в Украйна.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс посети Украйна и подписа споразумение за "развиване на способностите на военноморските сили на Украйна". CNN научава във вторник, че част от сделката ще се съсредоточи върху Бердянск.

Същия ден украинските военноморски сили обявиха пристигането на две лодки от типа "Остров" на име "Фастив" и "Суми", доставени от Балтимор в САЩ до Одеса в Украйна.

"Скоро лодките ще вдигнат знамето на украинския флот и под командването на украинските екипажи ще започнат своя боен път, за да гарантират морската безопасност в Черно и Азовско море", казва адмирал Алексей Нейжпапа.

По-големият въпрос е дали новите украински кораби и инфраструктура, плюс предупрежденията от Запада, ще бъдат достатъчно възпиращ фактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase