Снимка: БГНЕС

Изтичане на газ във въглищна мина в Сибир, Русия, отне живота на 52-ма души, съобщават руските информационни агенции. Сред жертвите са и шестима спасители, които са опитвали да извадят десетки мъже. Това е най-тежката минна авария в Русия от съветски времена.

Първоначално бе потвърдена смъртта на 11, след като въглищен прах във вентилационна шахта се запали рано в четвъртък, изпълвайки мината с дим.

Спасителната операция имаше за цел да намери оцелели, но завърши с трагедия.

Един от спасителните екипи е загубил връзка с повърхността. Първоначално е потвърдена смъртта на трима от спасителите, но руските медии предполагат, че може да са загинали повече.

Около 285 души са били в мината по време на инцидента, като по-голямата част са успели да избягат. От тях 49 са откарани в болница с наранявания. Някои от ранените са с отравяне с дим, а четирима са в критично състояние, пишат от BBC.

Смяташе се, че 35 миньори са останали в неизвестност в мината Листвяжная, в района на Кемерово, на около 3500 км (източно от Москва.

Както руската държавна информационна агенция ТАСС, така и частният Интерфакс съобщиха, че броят на жертвите е нараснал до 52 в четвъртък вечерта, като един източник от службата за спешна помощ казва  пред ТАСС, че "никой не е останал жив".

Руската частна информационна агенция Интерфакс цитира източник, според който кислородът на част от групата за търсене е изтекъл. Това е причинило смъртта на спасителите.

Търсенето на още оцелели беше спряно по-рано в четвъртък поради опасения, че опасно високите нива на метан в мината могат да причинят експлозия.

Местният управител Сергей Цивилев каза във видео в Telegram, че работата ще бъде възобновена, "след като концентрацията на газ спадне до безопасно ниво".

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява "(те) да успеят да спасят колкото се може повече хора", описвайки загубата на живот като "голяма трагедия".

Това не е първият инцидент в мината, според местните медии. При експлозия на метан през 2004 г. загинаха 13 души. Авариите в руски мини не са необичайни.

През 2016 г. властите оцениха безопасността на 58-те въглищни мини в страната и обявиха 34% от тях за потенциално опасни. По онова време списъкът не включва мината "Листвязная", пише руски доклади.

Коментари Напиши коментар

36

Няма

преди 1 година

До Междувременно ----- скоро да си намерят мястото. Оплитат с влиянието си цяла Европа.

35

Навсякъде

преди 1 година

До *** Балкански стават аварии, но в Русия некадърността е повече. Ама нали ти си руска ***, та плюеш Америка. Докато предателите като тебе са мнозинство в България, все ще бъдем най-бедната държава в Европа.

34

путларах акбар

преди 1 година

от как е Путин все аварии в Русия. .... и мъртви герой.