Снимка: Pixabay

Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки и диетолог, разказа в интервю за радио Sputnik от колко течности се нуждае човешкият организм при студеното време и олясни още кои напитки не е добре да се консумират за утоляване на жаждата, пише БГНЕС.

"Организмът се нуждае от по-малко вода през студения сезон, когато количеството на отделяната течност намалява. Но не е препоръчително да променяте съзнателно режима си на пиене в зависимост от температурата на въздуха", казва Гинзбург. 
 
Той смята, че трябва да се ръководим от собствените си усещания и да се уверим, че водата е винаги под ръка.
 
"Хората пият вода индивидуално според нуждите си. Единственото, което трябва да направим, е да се опитаме да си спомняме по-често за нуждата от вода, да я държим в полезрението си и да я консумираме при нужда", каза лекарят.
 
"Само хората с определени сърдечни и бъбречни заболявания трябва да намалят количеството на консумираната течност по съвет на специалист", допълва той.
 
"Ако сте жадни, по-добре е да утолите жаждата си с обикновена вода", уточнява Гинзбург. Подходящи напитки също са зеленият чай и фреш от горски плодове без захар. 
 
"Що се отнася до минералната вода, за утоляване на жаждата е подходяща само ниско минерализираната. Тя е само в наша полза: малко калий, магнезий, хлор. А лечебната и терапевтичната минерална вода може да бъде вредна за здравия човек при постоянна консумация", предупреждава лекарят.
 
"За утоляване на жаждата не трябва да се използват мляко или сладки напитки, тъй като те съдържат допълнителни калории", изтъква Гинзбург.
 
"През зимата трябва да се обърне специално внимание на температурата на напитките – те не трябва да са прекалено студени или горещи", допълва специалистът.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 месец

bai ganio kakto vinagi e nai hitria:)

4

Стойне от Чукурово

преди 1 месец

За зимата - нищо по добро от греяната ракия с мед!!!

3

Анонимен

преди 1 месец

Ако си българин - Ракия!!! Ако си руснак - Водка!!! Ако си чех или германец - бира!!! Ако си грък - узо!!!