Снимка: архив, БГНЕС

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди, че се увеличават рисковете от конфликт в Черно море.

Рябков посочи, че НАТО се опитва да "тества" силата на Русия, като провежда учения в региона. "Наистина сме разтревожени от случващото се в черноморския регион, това е безкрайна поредица от провокации, извършени от Съединените щати и съюзниците от НАТО и някои от "клиентите" има в региона“, каза той пред репортери, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БНР.

Коментарите идват, след като Съединените щати изпратиха своя военноморски команден кораб USS Mount Whitney и разрушител  USS Porter от клас Arleigh Burke с управляеми ракети в грузински води, за да проведат операции със своите съюзници от НАТО.

Според Рябков към този момента няма споразумение за среща на върха Русия - САЩ, като добави обаче, че въпросът остава актуален.

В сряда говорителят на руския президент - Дмитрий Песков каза пред репортери, че все още няма споразумение за среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън. "Всичко е възможно“, каза той, помолен да коментира съобщенията, че може да се проведе онлайн среща на върха Русия - САЩ преди края на годината и е възможна лична среща следващата година. Подобна информация съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на свои източници.

"Все още няма реално споразумение“, отбеляза Песков и добави, че ще бъде направено съобщение, след като бъде постигнато споразумение.

Според Песков Москва и Вашингтон са заинтересовани от установяване на пряк контакт между двамата президенти в близко бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase