Снимка: БГНЕС

"Студената война отдавна е настъпила", на това мнение е международният анализатор проф. Захари Захариев. Той коментира "развода" между НАТО и Москва.

"Този ход беше напълно естествен, след като се стигна до експулсирането на огромна група от дипломати на мисията на Русия в Брюксел. Нещо непознато като стъпка, нито на базата на двустранните отношения на Запада и Москва, нито по линия на НАТО или на Европейския съюз. Москва, от една страна, беше длъжна да реагира по този начин, запазвайки собственото си себеуважение и давайки ясни сигнали, че тя твърдо стои на международната сцена", посочи проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е знак за решимост и категоричност в евентуални бъдещи действия по отношения на нарастващите конфликтни точки.

"Имаме демонстрация на готовност за диалог от страна на Белия дом. Нещата обаче ще вървят към по-зле. Симптомите вече за това са налице", категоричен е събеседникът.

Международният анализатор подчерта, че един от тях е именно дистанцирането на президента на Русия Владимир Путин от евентуални форуми, където той би могъл да контактува със западните му партньори.

Според него е съвсем възможно да се стигне до военен конфликт.

"Натрупва се толкова много барут на толкова много места. Броят на потенциалните военни огнища нараства все повече и повече. Рискът тази искра да запали бурето с барут става все по-голям. Единственият изход може да се търси към нормализиране на диалога между Вашингтон и Москва", уточни международният анализатор.

Събеседникът изтъкна, че такива наченки не се виждат обаче.

"Студената война отдавна е настъпила. Трябва да говорим за Студена война с предпоставки и наченки за една гореща война", добави проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Според него процесите са се доближили до състояние на липса на контрол и на необратимост.

"Дори да има желанието за заден ход, механизмите така са се задвижили, че много трудно може да стане това. Путин е прав, когато твърди, че по този път ние отиваме към никъде", смята събеседникът.

За "газовото оръжие" на Путин, той изтъкна, че това е само и единствено спекулация.

"Норвегия се задъхва вече и е на предела на своите възможности за износ на газ. Остава единствено да се използва потенциалът на Русия, като се използват пълноценно пълните мощности на "Северен поток" и на "Балкански поток" през нашата страна. Някои държави побързаха да се възползват от това", уточни още проф. Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase