Снимка: БГНЕС

Кремъл призова руснаците да бъдат "по-отговорни" и да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като в страната е регистриран рекорден брой смъртни случаи от вируса.

Новият максимум от 1015 смъртни случая от коронавирус е регистриран за 24 часа, съобщиха официални лица във вторник, с което официалният брой на смъртните случаи в страната достигна 225 325 - най-високият в Европа.

Длъжностните лица бяха обвинени, че омаловажават сериозността на пандемията, а данните, публикувани от статистическата агенция Росстат по-рано през октомври, показаха, че над 400 000 души са починали в Русия в резултат на коронавирус.

Само 35 % от руснаците са напълно ваксинирани, въпреки призивите на президента Владимир Путин.

"Съществува традиция да се обвинява за всичко държавата", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че правителството е можело да направи повече, за да обясни на руснаците "липсата на алтернатива на ваксините".

"Но в същото време се нуждаем от по-отговорна позиция от страна на гражданите на нашата страна", каза той.

Песков отчете, че властите са се "справили блестящо" с осигуряването на "условия за масово ваксиниране", съобщава БГНЕС.

Въпреки че от месеци са налични няколко разработени в Русия ваксини, властите се борят да ваксинират скептично настроеното към ваксините население.

Песков отрича, че внасянето на западни ваксини в Русия ще помогне на бавните темпове на ваксиниране в страната.

"Ваксинофобията на някои граждани не е свързана с марката на ваксините", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase