Снимка: БГНЕС

Появи се поредното обвинение в кибератака срещу Русия - министри от Великобритания твърдят, че вече има доказателства, че руски шпионин е откраднал формулата на ваксината на Оксфорд - "АстраЗенека", за да може Владимир Путин да създаде своя препарат "Спутник V".

Според публикация в Metro службите за сигурност на Обединеното кралство вече разполагат с "доказателство", че агент е откраднал формулата лично от фармацевтичната компания, заедно с други важни данни.

Кремъл светкавично отрече твърденията, като ги нарече "дълбоко ненаучни".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да критикува британският вестник "The Sun", който първоначално публикува твърденията, определяйки изданието като "много известен, но дълбоко ненаучен вестник", който трябва да се третира точно като такъв.

Той също така обясни, че AstraZeneca използва аденовирус на шимпанзета като метод за доставка на нужните антитела, докато руският институт "Гамалея" използва човешки, за да създаде ваксината "Спутник V".

Както "АстраЗенека", така и "Спутник V" са аденовирусни ваксини, което означава, че използват други вируси, за да научат имунната система на организма как да се бори с коронавируса.

Това не е първото обвинение в кражба към Русия - страната беше обвинена за първи път от правителството миналата година в нападение срещу Великобритания, САЩ и Канада.

Преди време бившият министър на отбраната Джеймс Брокеншир, който наскоро почина от рак на белите дробове, заяви, че е "повече от 95% сигурен", че руските разузнавателни агенции са отговорни за атаките срещу фармацевтични компании и изследователски групи.

"Ние сме много внимателни, когато казваме тези неща, защото трябва да гарантираме, че имаме нужните доказателства, за да сме уверени в обвинението. Вярваме, че имаме доказателства в този случай. Мисля, че руското правителство е толкова лицемерно, че твърди, че подкрепя отговорното поведение в киберпространството, докато тайно извършва кибератаки като тази и други."

Депутатът от консерваторите Боб Сили, който е специалист по руските въпроси, предупреди, че "трябва да се заемем сериозно с руския и китайския шпионаж". Той каза пред The Sun: "Независимо дали тези авторитарни и тоталитарни режими крадат дизайна на "АстраЗенека" или ни изнудват чрез енергия  - трябва да станем по-мъдри към тях."

Разкритието идва след доклад през 2020 г., който заключава, че Русия "представлява непосредствена и спешна заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство".

Москва се е опитала да повлияе на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., заявиха членовете на Комитета за избор на разузнаване (ISC). Но така и не бяха открити доказателства, че Владимир Путин се е опитал да повлияе на референдума за Brexit през 2016 г.,ала само защото правителството не разследва това. Бившият външен министър Доминик Рааб заяви, че "категорично отхвърля" това твърдение.

Даунинг Стрийт отказа да коментира кражбата на формулата на "АстраЗенека".

Шпионите на MI5 вече казаха, че руски хакери са предприели многократни опити за извършване на кибератаки срещу Оксфордския университет, започвайки от март 2020 г. - около месец след като британските учени обявиха, че са започнали разработването на ваксина.

Министърът на вътрешните работи Дамян Хиндс не потвърди, но и не отрече обвинението. Вместо това каза, че "държавната дейност" е свързана с "индустриален шпионаж".

"Боя се, че живеем в свят, където има държавна дейност, която се стреми да се занимава с индустриален шпионаж и икономически шпионаж, има кибератаки, които се случват и т.н. Няма да коментирам конкретния случай, който споменавате, защото това не би било правилно, но би било справедливо да се каже, че сме изправени пред заплахи от този тип, които са различни, те са по-сложни и по-обширни от всякога", обясни Хиндс.

"Лицето на шпионажа е много различно от времето, когато ние бяхме млади и трябва постоянно да надграждаме способностите си. Това са много сериозни въпроси", допълни той.

Има няколко съвпадения около двете ваксини.

През април миналата година от "АстраЗенека" обявиха, че започват първите изпитания върху хора - но на следващия месец Москва каза, че са измислили своя собствена ваксина и до август Владимир Путин направи телевизионно обръщение към руския народ, в което каза, че страната е спечелила световната надпревара за създаване на първата ваксина за COVID-19.

По-късно се оказа, че "Спутник V" работи по абсолютно същия начин като британския ѝ аналог. И двете са аденовирусни ваксини, което означава, че се използват други вируси, за да се научи имунната система на организма как да се бори с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase