Снимка: БГНЕС

На 7 октомври 2006 г. Анна Политковская, една от най -известните журналисти в съвременна Русия, беше застреляна в Москва, припомня BBC.

През 2014 г., осем години след убийството, съдът изпрати извършителите и организаторите на престъплението в затвора. Но търсенето на поръчителя на престъплението не е помръднало. В тази форма разследването наближава границата от 15 години, когато изтича отговорността за организиране на убийство по поръчка, предава БГНЕС.

Исканията на колегите на журналистката от в. "Новая газета" да се информира за състоянието на разследването относно издирването на поръчителя остават без отговор. "Какви следствени мерки са били извършени от влизането в сила на присъдата срещу извършителя? Тоест през последните четири години там прави ли се или не се прави нещо? Ще продължи ли разследването след 15 октомври 2021 г.? Ще настоява ли за това Следственият комитет, ако разследването му е увенчано с успех, за предаване под отговорност на поръчителя на убийството?". Така в интервю за RTVi главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов очерта съдържанието на официалното искане, изпратено от вестника през септември до Следствения комитет на Руската федерация.

Няма отговор на това писмо. Сега "Новая газета" подготвя иск към Следствения комитет за нарушаване на правилата за предоставяне на информация в отговор на запитвания в медиите.

Политковская не е автор по една тема, но най-значимият й принос в руската журналистика идва от нейните кореспонденции за втората чеченска война и последващите усилия на Кремъл да затвърди властта в Чечня под контрола на промосковските сили. Убийството й е организирано и извършено от имигранти от Чечня, които, както установи съдът, са действали срещу възнаграждение, дадено им от подполковник от Московското полицейско управление.

Нишката, свързваща посредника, организатора и извършителите на убийството с клиента, също както преди 15 години, не стига доникъде. Колегите на Анна Политковская и руските правозащитници смятат, че най-вероятната причина за смъртта й са критични и емоционални публикации за случващото се в Чечня.

Към средата на втората чеченска война Политковская вече не беше само журналист, но и общественик. През октомври 2002 г. тя отиде като парламентьор в завзетия театрален център на Дубровка - занесе вода на заложниците в „Норд -Ост“ и изнесе на улицата исканията на терористите - те очакваха да чуят от президента Владимир Путин обещание за прекратяване на войната в Чечня.

Още по темата

На 2 септември 2004 г. Политковская отлетя за Беслан, надявайки се да предложи своя план за освобождаване на заложниците в училище номер 1. Тя възнамеряваше да привлече президента на непризнатата Ичкерия Аслан Масхадов за спасяването на заложниците. Но тя не стигна до Беслан - в Ростов беше свалена от самолета в безсъзнание с признаци на тежко отравяне. Журналистката беше сигурна, че умишлено са я отровили, добавяйки отрова към чая, който е пила на борда, за да се предотвратят преговорите с екстремистите, превзели училището.

На мястото на нейното убийство, в асансьора на входа на къщата, където живееше Политковская, са открити четири гилзи и пистолет със заглушител. Контролният изстрел в главата даде основание да се каже, че става дума за поръчково убийство.

През 2012 г. в случая с убийството се появи голяма нова фигура. Подполковник Дмитрий Павлюченков беше признат за виновен. На първия процес, заедно с Лом-Али Гайдукаев, преди това осъждан престъпник от една от московските престъпни групи, той беше един от основните свидетели на обвинението. Разследване на журналисти от "Новая газета" обаче даде възможност да се твърди, че и двамата са пряко замесени в организирането на убийството.

През 2014 г. бяха разгледани делата на останалите петима подсъдими, никой от които не си призна за престъплението. Убиецът Рустам Махмудов получи доживотна присъда, същото получи организаторът на групата Лом-Али Гайтукаев. Братята на Махмудов - Джабраил и Ибрахим - получиха 13 и 12 години затвор, бивш служител на московския РУБОП Сергей Хаджикурбанов - 20 години затвор.

При максимално опростяване престъпната схема изглежда така: Павлюченков връчил парите за убийството на Гайдукаев, той събрал група, която да проследи и убие журналиста, стрелял е Рустам Махмудов.

От кого , обаче, Дмитрий Павлюченков е получил поръчката и парите за убийството все още не е известно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase