Снимка: Getty

Европейският съд по правата на човека окончателно заяви - Русия стои зад убийството на Александър Литвиненко.

Литвиненко, бивш руски шпионин, който стана британски гражданин, почина от отравяне с полоний-210, рядък радиокативен изотоп, през 2006 г. в Лондон. Той издъхна на 43 години, само седмици, след като пи зелен чай в луксозния лондонски хотел Millennium. Още тогава Великобритания обвини Москва, а отношенията между двете държави влязоха в "студена война".

Обществено разследване на Обединеното кралство, проведено през 2016 г., заключи, че убийството е "вероятно одобрено" от руския президент Владимир Путин.

Русия отрича всякакво участие в смъртта му.

Според британското разследване бившият бодигард на КГБ Андрей Луговой и друг руснак - Дмитрий Ковтун, умишлено са отровили Литвиненко, като са пуснали радиоактивното вещество в напитката му. Атаката пък е била ръководена от ФСБ - наследникът на КГБ.

"Съдът констатира по-специално, че е има сериозна доказателства, че при отравянето на Литвиненко, Луговой и Ковтун са действали като агенти на руската държава", заяви Европейският съд.

"Планираната и сложна операция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, условията за пътуване на двойката и многократните и продължителни опити за прилагане на отровата показват, че Литвиненко е бил целта на операцията", се допълва в доклада

Той също така стига до заключението, че руската държава е виновна и че ако мъжете са провели  "измамническа операция", Москва все пак е щяла да разполага с информация, за да докаже тази теория.

"Правителството обаче не е предприело сериозен опит да предостави такава информация или да оспори констатациите на властите на Обединеното кралство", се казва в решението.То заключава, че провалът на Русия да опровергае твърденията, че тя е организирала удара, допълнително сочи отговорността на държавата.

И Луговой, и Ковтун отричат всякакво участие в убийството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase