Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин призова в четвъртък руснаците да гласуват на парламентарните избори по-късно тази седмица, от правото на участие в които са лишени повечето гласовити критици на Кремъл.

"Разчитам на вашата отговорна, балансирана, патриотична гражданска позиция", каза Путин във видео обръщение, публикувано на уебсайта на Кремъл, съобщи АФП.

Широко се очаква путинската партия „Единна Русия“ да запази мнозинството си в долната камара на парламента - Държавната дума - след изборите.

На сериозните критици на Кремъл - включително съюзниците на задържания опозиционен лидер Алексей Навални - беше забранено да се явяват на гласуването, което ще се проведе в продължение на три дни от петък до неделя.

Навални, най-известният вътрешен опонент на Путин, е зад решетките по обвинения в измама и неговите организации бяха забранени по-рано тази година.

Преди гласуването екипът на Навални популяризира кампания „Интелигентно гласуване“, която казва на поддръжниците си кой кандидат трябва да подкрепят, за да останат извън Думата политиците, привърженици на Кремъл. Мнозинството от кандидатите, посочени от съюзниците на Навални в сряда, участват в листата на Комунистическата партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase