Снимка: БГНЕС

Русия гласува. Наред с парламентарните избори, тази седмица ще има и местни избори. Но преди да се изправят в битка за вота на народа, много опозиционери бяха възпрепятствани да се кандидатират, а някои бяха принудени да избягат.

Властите настояват, че вотът е свободен и честен, дори "по-честен, отколкото в много други демократични държави" и отричат твърденията, че гласовете ще бъдат фалшифицирани в полза на управляващата партия на Владимир Путин - "Единна Русия".

Кореспондентът на BBC от Москва Стив Розенберг пътува до Сибир и България, за да се срещне с някои от политиците, на които не е позволено да гласуват.

Изборите са в основата на демокрацията. Да имаш правото да гласуваш за хора, които ще те представляват в парламента, да дадеш своя глас, е в основата на демократичното общество. Но начинът, по който се организират изборите в Русия сега, показва, че демокрацията е заплашена.

Сергей Бойко е градски съветник от Новосибирск, който си има и собствено шоу в YouTube. Той е на мнение, че изборите в Русия почти нямат нищо общо с демокрацията. Той е категоричен - истинска опозиция в изборната бюлетина няма.

"Аз не можех да участвам, приятелите ми не можеха да участват, хората, свързани с Алексей Навални, не можеха да участват. Това не са избори", казва той пред BBC. Сергей е искал да бъде част от парламента, но тъй като има връзки с Навални, заради новоприет закоn той не може да участва в избори през следващите пет години.

"Ситуацията в Русия не може да бъде на едно ниво. Имаме два пътя - либерален и авторитарен. Повече арести, повече подтискане на опозицията, на свободното мислене, на свободното слово. Страхувам се, че вървим по втория път", казва Бойко.

Новосибирск се подготвя за изборите, а бюлетините вече се доставят из целия регион. На хартия народът има избор. Но критиците казват, че всички участващи партии са одобрени от Кремъл, а вотът е бутафорен. Истинските противници на Кремъл са държани далеч.

Проблемите на Димитрий Гудков започват, когато се кандидатира за депутат в парламента. Налага му се дори да избяга в България.

"Имаше 15 нахлувания. 200 полицаи, които нахлуха в дома на родителите ми, на брат ми, в собственият ми апартамент. Беше много ясен сигнал, че не мога да участвам в изборите, че искат да се отърват от мен. Те искаха да ми изпратят съобщение, че ако Димитрий остане в Русия, той и леля му ще бъдат хвърлени в затвора. Вторият намек бе, че затворът не е най-лошото нещо, което може да ми се случи", разказва Димтрий Гудков.

"Демокрацията в Русия е разрушена на 100%", допълва той. "Всичко е разрушено. Вече няма демокрация в тази страна, само диктатура в лека форма."

Но ако попитате властите в Русия за демокрацията, те ще нарисуват една по-различна картина.

"Във всяка една държава има установени закони за ограничение кои граждани могат да участват в изборите", обяснява Олга Благо от избирателната комисия в Новосибирск в отговор на въпроса защо някои опозиционери не са били допуснати да участват на изборите. "Нашите ограничения са в интерес на обществото и гражданите. Демокрацията не означава абсолютна свобода. Деморацията означава ред и процедури. Нашите избори са напълно демократични. Дори по-демократични, отколкото в много други държави."

И все пак, някои руснаци се опитват да се изправят срещу системата. 19-годишната Дария се бори за място в градския съвет като независим кандидат. Но тази нейна смелост идва с цена. Тя постоянно получава заплахи. Родителите й дори получават погребален венец с нейното име, изписано върху него.

"Майка ми е изплашена, но аз съм свикнала с това. Изглежда, че темата е погребална на тези избори в Русия. В Свердловск един кандидат получи надгробна плоча", казва Дария Артамонова пред BBC. Според обикновените местни хора, властите се страхуват от нея, затова и прибягват до подобни методи. Те я съветват да вдигне високо глава и да продължи делото си с усмивка.

Запитанa дали сега не е много неподходящо време да се занимава с политика, младото момиче отговаря: "Ако не сега, кога? Политиката не е мъртва. Те се опитват да я убият, но няма да успеят. Не можеш да накараш всички да замълчат", категорична е тя. Но Дария не храни илюзии. Тя вижда какво се случва в цялата страна - колко контролирани са изборите, колко трудно е вотът да промени Русия.

Коментари Напиши коментар

198

Мда...

преди 2 месеца

Грешите. Избягала не опозиция, а прозападни продажници платени от вън.Никой от тях не работи, а харчат много и не се знае от какви източници. Задачата им да свалят власт с преврат.Правят постояно совалки зад границата.Сега заминали на подготвените за тях жилищни площи и финансово обезпечение на Запада.

197

ГОЧО

преди 2 месеца

Ако е умряла, Сащ ще им я реанимират. Те имт Димокрация в излишък.

196

Анонимен

преди 2 месеца

Русия е много по-демократична от други демократични страни! Примерно КНДР!