Снимка: БГНЕС

Семействата на 298 души, убити при свалянето на полет MH17 над Украйна през 2014 г., поискаха правосъдие за Русия. Те свидетелстваха в холандския процес срещу четирима заподозрени.

Хората, които загубиха близки при катастрофата на самолета на Malaysia Airlines, заявиха, че не могат истински да се сбогуват с близките си, докато отговорните не бъдат осъдени.

Международни следователи твърдят, че руска ракета, изстреляна от територия в Източна Украйна, държана от промосковски бунтовници, е свалила самолета Boeing 777, но Русия категорично отрича да е замесена.

Риа ван дер Стийн, която загуби баща си Ян и мащехата си Нел, цитира руския писател Александър Солженицин: "Те лъжат, ние знаем, че лъжат и те знаят, че ние знаем, че лъжат."

"Изпълнен съм с чувства на отмъщение, омраза, гняв и страх", казва Ван дер Стийн, която свидетелства първа. "Знам, че са мъртви и няма да ги видя отново, но не мога да сложа край на този процес, със сигурност не мога, докато не се установи, че тези, които са виновни за смъртта им, са осъзени за това, което са направили. ”

Руските граждани Олег Пулатов, Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинският гражданин Леонид Харченко се съдят задочно за убийство. Само Пулатов има юридическо представителство.

Австралийката Ванеса Ризк, чиито родители Алберт и Мари се връщат обратно с обречения самолет от почивка в Европа, заяви, че извършителите "заслужават наказание за отвратителните си действия".

"Как биха се почувствали извършителите, ако това бяха техните близки? Как президентът Владимир Путин и корумпираното му руско правителство ще отговорят на това?", каза тя чрез пряко предаване от Австралия.

Нейният брат Джеймс повтори думите й, казвайки, че родителите им са станали жертви на конфликт, в който не са участвали. "Дезинформацията от Русия, липсата на участие от страна на Русия и техните отричания ме объркват", заяви той.

Очаква се около 90 роднини, както на 196-те холандски жертви на катастрофата, така и на тези от Австралия и Малайзия, да се обърнат към съда през следващите дни.

Главният съдия Хендрик Щенхуис определи 22 септември 2022 г. като възможна дата за присъдата в процеса, но посочи алтернативни дати през ноември и декември същата година.

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 4 месеца

В русия ядът човешки мозъци.дълбок тоталитарен режим.фашизма е издигнат на култ.

65

тя

преди 4 месеца

Не търсете пари от Русия , тя не плаща на всеки , който й поиска !

64

тя

преди 4 месеца

Свален самолет над Украйна , руснаците виновни - ха, ха ,ха !