Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и техните съюзници за според него хаотичното им изтегляне от Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ситуацията в централноазиатската държава представлява потенциална опасност за Русия и нейните съюзници в региона.

Още по темата

Терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, може да се възползват от хаоса след изтеглянето на западните сили, за да дестабилизират съседните бивши съветски републики, предупреди руският президент на конгрес на управляващата в страната партия "Единна Русия" преди парламентарните избори другия месец.

В същото време Путин подчерта, че Русия си е извлякла поуките от продължилата 10 години военна намеса на Съветския съюз в Афганистан и ще стои настрана от там. "Нямаме никакво намерение да се месим в афганистанските вътрешни работи, камо ли да въвлечем нашите въоръжени сили в един конфликт (на принципа) всеки срещу всеки", даде да се разбере той.

Путин спомена като други заплахи, които може да дойдат от Афганистан за Русия, евентуалното увеличаване на наркотрафика и на миграционния поток.

Съветската армия се изтегли от централноазиатската страна през 1989 г. През последните години Русия се завърна дипломатически в Афганистан, като установи контакти с талибаните и други от враждуващите местни фракции, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase