Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън получава редовни разузнавателни доклади, показващи, че усилията на Русия да се намеси в изборите в САЩ се развиват и продължават, казват настоящи и бивши служители. Набезите всъщност никога не спират, въпреки предупрежденията на президента Джо Байдън към руския президент Владимир Путин през лятото и нов кръг от санкции, наложени през пролетта.

Байдън умишлено спомена за операциите на Русия преди две седмици, когато разкри в публични изявления пред разузнавателната общност, че е получил нова информация за това "какво прави Русия по отношение на изборите и дезинформацията през 2022 г." в ежедневния си брифинг с разузнаването.

"Това е чисто нарушение на нашия суверенитет", заяви тогава Байдън.

Един от хората, запознати с въпроса, потвърди, че има неотдавнашни разузнавателни доклади за намеренията на руснаците, особено за усилията им да сеят дезинформация в социалните медии и да използват американските медии за пропагандни цели. Има някои индикации, че Москва сега се опитва да се възползва от дебатите, които бушуват в САЩ за ваксините и носенето на маски, казват други източници пред CNN.

Източници, които проследяват внимателно руската дейност, казват, че тактиката на Москва се развива и е по-сложна от усилията им от началото на 2016 г., която е включвала лесни за проследяване методи като закупуване на реклами във Facebook. Те също така подчертават, че изборите не са единствената цел на Москва.

"Определено има скок в активността около изборите - те наистина се интересуват от надпреварите при гласуване, но дейността се поддържа", казва Емили Хардинг, която беше заместник-директор на персонала в комисията по разузнаване на Сената до тази пролет. "Това никога не е спирало и не бива да свързваме вниманието или усилията им с предизборния цикъл, защото те са свързани и с други аспекти."

През април Министерството на финансите санкционира общо 32 руски групи и лица, включително руските разузнавателни служби, като отмъщение за това, което американската разузнавателна казват, че е умишлена схема за въздействие върху президентските избори през 2020 г., която разпространява невярна информация за Байдън по време на кампанията му срещу тогава президентът Доналд Тръмп.

През юни, по време на срещата си на върха с Путин в Женева, Байдън предупреди Путин да овладее злонамерените кибер дейности на страната си, включително и намеса в политиката на САЩ. Но като се имат предвид новите отчети, ясно е, че съобщението не чуто от страна на руския президент. След срещата Байдън се опита да смекчи очакванията.

"Ще разберем в рамките на следващите шест месеца до една година дали наистина имаме стратегически диалог, който има значение", каза тогава президентът на САЩ. "Ще разберем дали имаме споразумение за киберсигурност, което започва да въвежда известен ред."

Бил Еванина, който е бил висш служител на разузнаването, отговарящ за информирането на кандидатите за президент относно заплахите за изборите през 2020 г., каза, че руснаците "ще игнорират" съобщението, което Байдън изпрати на срещата на върха, както игнорират всяко съобщение през последните няколко десетилетия."

"Не мисля, че някой в ​​администрацията на Байдън или в Конгреса вярва, че Путин ще промени поведението си, защото някой го е помолил", добавя Еванина, която напуска работата си след изборите и сега е главен изпълнителен директор на консултантската фирма The Evanina Group.

"Осигуряването на безопасността на нашите избори е от основно значение за нашата демокрация", заяви говорител на Съвета за национална сигурност пред CNN в изявление. "Ние постоянно следим за заплахи, включително чужди усилия да бъде повлияно или да се намесят в нашите демократични процеси, и работим в тясно сътрудничество с държавните и местните представители на изборите."

"Състояние на постоянен конфликт"

Руските стратегически и военни лидери включват тактики на информационна война както по време на война, така и в мирно време, според доклад от 2020 г. на Центъра за глобален ангажимент на Държавния департамент - доктрина, която "говори,че стратегическата формулировка на Русия е в състояние на вечен конфликт с възприеманите му противници. "

Но въпреки че цялостната стратегия на Русия може да остане същата, казва Еванина, тяхната "тактика се променя постоянно". Една голяма причина за това, отбеляза той, е, че разузнавателните служби на Русия се конкурират помежду си, така че "постоянно търсят възможности да впечатлят шефа с нови и творчески начини да сеят раздори и да предизвикат хаос в демокрацията".

Вместо просто да се опитва да постигне победата на конкретен кандидат, както Москва се опита да направи както през 2016 г., така и през 2020 г. с тогавашния кандидат Тръмп - по-широката стратегия на руските разузнавателни служби е да се съсредоточи върху разширяването на социалните пропасти между американците чрез засилване на съществуващите екстремистки гласове от двете страни на политическото разделение, твърдят Хардинг, Еванина и други.

Разузнавателната общност по-рано тази година публикува доклад, който заключава, че руското правителство се е намесило в изборите през 2020 г. с дезинформационен тласък, който се е стремял да очерни кампанията на президента Джо Байдън и да подкрепи Тръмп. Докладът от Службата на директора на националното разузнаване установява, че Русия използва "пълномощници, свързани с руското разузнаване", за да прокарва необосновани твърдения за Байдън.

"Същите канали, които бутаха пропагандата и дезинформацията на изборите, все още правят това и главно по отношение на въстанието в момента“, казва Клинт Уотс, бивш агент на ФБР, сега в Института за външна политика. "Путин застава на страната на онези, които са във въстанието, и те ще продължат да се изправят от името на GOP и срещу Байдън“.

През лятото на 2020 г. руските оперативни служители използваха онлайн форуми, за да разпространяват екстремистки възгледи за Black Lives Matter и едновременно за полицията. А наскоро Москва се опита да използва дебата за ваксините.

Глобалният център за ангажираност миналата година започна да предупреждава, че Русия използва крайни уебсайтове, за да се възползва от колебанията относно ваксините в САЩ, като популяризира теориите на конспирацията около ваксината срещу коронавирус. Facebook в сряда обяви, че е премахнал стотици акаунти във Facebook и Instagram, до голяма степен регистрирани в Русия, които разпространяват теории на конспирацията за ваксините сред "аудиторията предимно в Индия, Латинска Америка и в много по-малка степен в Съединените щати", според доклад, публикуван от компанията за социални медии.

"Не е като да избират страна", казва Хардинг. "Те седят от двете страни и крещят от двете крайности."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase