Снимка: БГНЕС

Мащабите на природните бедствия в някои области на Руската федерация в момента са безпрецедентни. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща за премахване на последиците от наводнения и горски пожари в редица региони на Русия.

"На първо място, говорим за природни пожари в Якутия, както и за наводнения на населени места в Крим и Краснодарския край. Виждаме, мащабите и естеството на природните бедствия в някои райони са абсолютно безпрецедентни. В Сибир, в Далечния изток поради климатичните и атмосферни условия горските пожари при суша и поривит на вятъра се разпространяват бързо", каза Путин.

Президентът постави задачата да сведат до минимум щетите върху животинския свят при борба с горските пожари.

Президентът също поиска незабавно да се започне цялостна оценка на причинените щети.

Путин поиска, ако е необходимо, незабавно да се евакуират деца, жени и други жители от зоните на природни бедствия на безопасни места.

Президентът възложи на Министерството на строителството да започне работа по възстановяването на жилищата в районите, засегнати от природните бедствия, „веднага щом ситуацията позволява“.

Пожарът в Якутия в момента не застрашава жилищни и социално значими обекти, но някои пожари все още са в близост до населени места, каза Путин.

13 горски пожара са разположени в пет километрова зона от населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase