Снимка: БГНЕС

Почти половината руснаци искат одобрен от държавата паметник на Йосиф Сталин, според независимо проучване, което показва, че цифрата почти се е удвоила през десет години.

От Levada Center заявиха, че 48% от анкетираните са заявили, че са "положително настроени" към идеята за статуя на съветския ръководител, за да отпразнуват победата над нацистите. Само 20% твърдо се противопоставят на идеята, а 29% казват, че са "безразлични". Преди десетилетие едва 25% подкрепят статуята.

Одобрението на наследството на Сталин непрекъснато нараства в Русия по време на управлението на президента Путин, който направи празника по случай спечелването на "Великата отечествена война" стълб на своето управление, въпреки че неговото правителство нито е санкционирало, нито е осъждало Сталин. Около 27 милиона съветски военни и цивилни са убити по време на войната.

Привържениците на Сталин казват, че бързата индустриализация на Съветския съюз по време на 28-годишното му управление оправдава бруталната му политика. Той разширява мрежата от лагери за принудителен труд в ГУЛАГ, които отнемат живота на стотици хиляди, и организира демонстрационни процеси, за да осъди водещи противници и предполагаеми врагове на държавата.

Паметниците му са издигани масово като част от непреклонен култ към личността. Процес на десталинизация обаче стартира, след като неговият наследник Никита Хрушчов го разкритикува в реч през 1954 г., годината след смъртта му, а статуите бяха демонтирани.

Сталинград, градът, който носи неговото име и е издържал някои от най-тежките боеве през Втората световна война, върна историческото си име Волгоград през 1961 г. Въпреки това, през 2013 г. градският съвет, под ръководството на партията "Единна Русия" на Путин, гласува за промяна на името на "Геройския град Сталинград" за шест дни в годината, за да съвпадне с военните годишнини.

Променящото се настроение на обществото наскоро насърчи слабата комунистическа партия на Русия, за да получи одобрение за няколко статуи на Сталин. Те стоят предимно на частни терени в градовете и градовете на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase