Снимка: БГНЕС

Кремъл използва Украйна като шаблон за кибервойна срещу Запада. На това мнение е водещият хакер в страната, изказано пред The ​​Times.

43-годишеният Андрей Баранович, IT експерт от Донецк, който е по-известен с псевдонима си Шон Таунсенд, заяви, че Русия е предприела многократни кибератаки срещу Украйна в опит да дестабилизира страната.

Мащабът и интензивността на по-големите инциденти предизвикват тревога сред командирите на НАТО и западните правителства, които се страхуват, че подобни атаки ще бъдат насочени и към тях. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Русия, че ще се сблъска с ответни мерки, ако атаките с рансъмуер продължат срещу Запада.

Баранович предупреди, че защитата на киберсигурността на Украйна е осеяна с недостатъци, които оставят страната уязвима.

Той казва, че се е обучил за хакер през 2014 г., решен да проникне в руските институции в отмъщение за анексирането на Крим. Анексията се превърна в недекларирана война, която уби повече от 13 000 души в Източна Украйна и бързо стана причината за влошаването на отношенията между Русия и Запада.

Баранович е възхваляван за хакерските си операции срещу руснаците, но по-късно разкри дупки в способността на Украйна да защитава собствената си сигурност.

Смята се, че Русия е стояла зад кибератака срещу украинските правителствени институции миналата седмица, която събори сайтове, принадлежащи на президента и службите за сигурност. Второ нападение бе насочено към уебсайта на украинския флот, разпространявайки твърдения за многонационалните военни учения "Бриз" с участието на кораби на НАТО в Черно море.

Кремъл има дълга история на сложни и опустошителни хакове, включително най-големият в историята - атаката през 2017 г. срещу банките в Украйна, която им струва около 10 милиарда долара, според Белия дом.

Хакерите проникват и в избирателната комисия на Украйна и деактивират части от нейната мрежа три дни преди президентските избори през май 2014 г. На следващата година руснаците използват т. нар. зловреден софтуер BlackEnergy, за да унищожат части от украинската енергийна мрежа. Получените затъмнения бяха първата известна успешна кибератака на енергийна компания в такъв мащаб и засегнаха повече от 230 000 души.

През 2017 г. системите за мониторинг в затворената атомна електроцентрала в Чернобил бяха разбити от хак.

Кремъл заяви, че експанзията на НАТО в бивши съветски държави като Украйна представлява заплаха за националната сигурност и непрекъснато се опитва да подкопае съседа си с помощта на "хибридна война". Тази фраза се използва от военните за описване на многостепенен подход към конфликта, включващ операции по дезинформация и кибератаки, както и военен натиск.

Баранович е похвален за участието си като доброволец в колектива на Украинския кибер алианс, който нахлу в руските системи за данни, извличайки имейли и документи, за които се твърди, че са извадени от входящата поща на Владислав Сурков, "сивият кардинал" на Путин и негов главен помощник. Изглежда, че имейлите разкриват подробности около плановете за отнемане на Крим от Украйна и за разпалване на сепаратистки вълнения в източните Донецк и Луганск.

"Шон Таунсенд" за първи път изпъква на видно място през 2014 г., когато съосновава групата RUH8, за да изрази отвращението си от Русия, след като сепаратистите, подкрепяни от Кремъл, превзеха родния му град Донецк, в източната част на страната . "Украйна изобщо нямаше киберпознание през 2014 г.", казва той пред The Sunday Times. "Страната ни беше атакувана от военни и от хакери, затова реших да й помогна да се пребори с руснаците, като ги хакна обратно“.

RUH8 стана част от "хактивистки" колектив, който наруши системите за данни на руските военни части, разузнавателните служби, регионалните правителства и горната камара на руския парламент в поредица от атаки. В един момент Баранович успя да проникне в сигурните системи за данни на 58-а армия на Русия.

През 2018 г. Баранович и RUH8 започнаха тестване на информационната сигурност на правителството на Киев. "Имахме достъп до компютрите на министерствата, отговарящи за правосъдието и здравето, без да използваме специални инструменти. Дори открихме, че атомните централи са уязвими."

Той настоя, че отношенията между украинския кибер алианс и украинските служби за сигурност са били неформални. "Ако имаме нещо, което наистина представлява интерес, ние го предоставяме на нашите специални служби за сигурност, тези, на които имаме доверие", каза той. "Но нямаше официална връзка или членство."

Кибершпионажът, добави той, е "изключително ефективен" инструмент. "Не струва почти нищо. Ако трябваше да научи нещо по време на Студената война, държавата е трябвало да инвестира огромно количество пари, обучение, опит и време. Сега можете да намерите кибер търговец, който може да проникне в имейл система за вас за 100 долара."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase