Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз и на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма, предаде ТАСС.

Авторите на текста изтъкват, че е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители с насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Санкции за нарушителите на този закон все още не са определени, посочва БТА.

Руският президент подписа и закон, който забранява да се показват публично като "екстремистки материали" изображения на лицата на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многонационалния народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война".

Забранява се и разпространението на изказвания на лидери на организации, признати за престъпни от трибунала в Нюрнберг. Изключение правят случаите, в които се формира негативно отношение към идеологията на нацизма и няма признаци той да бъде пропагандиран или оправдаван.

 

Коментари Напиши коментар

225

Глупости

преди 10 месеца

Нищо не се променя и фактите за ВСЯКА ДИКТАТУРА СИ ОСТАВА СЪЩАТА.....ДАЛИ Е "СОЦИАЛИСТИЧЕСКА" ИЛИ .."НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА"------ Е САМО МАЛКА ПОДРОБНОСТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЕЙЗАЖ!..../.ЖАЛКИ НАПЪНИ../

224

бг

преди 10 месеца

Това е типично комунистическо мислене ,че ако забраниш и преименуваш нещо то ще се промени .Да наречеш ромите и турците българи не ги променя .Да забраниш на пора да мирише и да го наречеш роза е безмислено . Фактите са такива .а Путин да съди европейски съюз който приравни болшевишккия режим с фашистки щом е нарушил неговата забран

223

Георги

преди 10 месеца

Путин като македонците със собствена история.Не разбрах.Ще има ли санкции,който говори за хилядите поляци убити в Катинската гора от болшевиките,бягайки от Хитлер. ,спасявайки" се при Сталин?