Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не подкрепя задължителна ваксинация срещу коронавирус, като е бил против подобна мярка и по-рано. Той каза това на голямата си пресконференция, известна като „пряка линия“.

Запитан ще бъде ли и занапред доброволно имунизирането срещу COVID-19 в Русия, Путин заяви, че остава противник на задължителната обща ваксинация. Въвеждането на задължително ваксиниране за отделни категории хора на места се извършва строго според закона, подчерта той.

Путин призна, че самият той се е ваксинирал с ваксината „Спутник V“. Той е бил помолен да не посочва избрания от него препарат, за да не се вдига ненужен шум около него, но е решил да каже това предвид получените към него въпроси, предадоха руските агенции.

Още по темата

В момента, в който Путин се е ваксинирал, в Русия е имало две ваксини – „Спутник V“ и „ЕпиВакКорона“. Той похвали и двата препарата, изтъквайки специално липсата на странични ефекти при „ЕпиВакКорона“. Самият той, ориентирайки се от познати и предвид на това, че „Спутник V“ защитава за по-дълго време, е избрал точно тази ваксина.

Руският президент добави, че със „Спутник V“ се ваксинират военните, а той все пак е върховен главнокомандващ.

Путин определи публичността при ваксинирането като излишно и се пошегува: „А ако правеха ваксинацията не в ръката, а на друго място, също ли трябва да се показва?“.

Путин отбеляза още, че всичките четири руски ваксини са добри и нямат такива странични ефекти, каквито могат да се проявят при западните препарати. „Слава Богу, ние нямаме такива трагични ситуации след ваксинация както след употребата на „АстраЗенека“ или „Пфайзер“, каза Путин.

Близки на руския лидер са се заразили с коронавируса след ваксиниране, но са понесли инфекцията леко, изтъкна държавният лидер. Той не разкри кои са те, като се ограничи да каже, че са от най-близкото му обкръжение.

Действията на властите в редица региони от Руската федерация целят да се избегне въвеждането на локдаун заради разпространението на коронавируса, заяви Путин.

При локдаун се затварят цели предприятия, хората остават без работа и без заплати, фалират дребни и средни бизнесмени, спадат доходите на населението, напомни руският президент.

По-нататъшното разпространение на пандемията може да бъде предотвратено единствено чрез ваксинация, посочи той.

Организирането на мачове от Евро-2020 в Санкт Петербург на фона на пандемията е необходимо с оглед на ангажиментите, поети по-рано от Русия, обясни държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase